‘Strafrechtelijk onderzoek in Venezuela naar oppositieleider Guaidó’

De zelfverklaarde interim-president wordt beschuldigd van „hoogverraad” omdat hij met de VS zou onderhandelen over een olierijk gebied.

Justitie in Venezuela verdenkt Guaido van "hoogverraad" omdat hij een stuk land dat Venezuela claimt zou willen „weggeven” aan multinationals.
Justitie in Venezuela verdenkt Guaido van "hoogverraad" omdat hij een stuk land dat Venezuela claimt zou willen „weggeven” aan multinationals. Foto Andrea Briceno/AP

De Venezolaanse justitie is een onderzoek begonnen naar de oppositieleider Juan Guaidó. De politicus wordt verdacht van „hoogverraad” omdat hij een stuk land dat Venezuela claimt zou willen „weggeven” aan multinationals. Het onderzoek werd vrijdag aangekondigd, meldt persbureau AFP. Guaidó riep eerder dit jaar zichzelf uit tot interim-president van Venezuela en wordt door meer dan vijftig landen gesteund.

Minister van Justitie Tarek William Saab zegt dat Guaidó met de Amerikanen onderhandelt over de status van Esequibo, een regio waar zowel Venezuela als buurland Guyana een claim op legt. De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil maakte in 2015 bekend dat er een groot olieveld gevonden was in het gebied. Een deal met Guyana om verder verkenningswerk te doen in Esequibo, leidde tot een boze reactie van Venezuela.

Lees ook: Guaidó: ‘Het land komt los van Maduro’

In een audio-opname zou volgens de minister te horen zijn dat een Amerikaanse functionaris een adviseur van Guaidó aanspoort om „Esequibo te leveren” aan Exxon en andere multinationals. Saab spreekt van een „illegale onderhandeling” met de VS. „De feiten wijzen op verraad.” President Maduro riep donderdag in een televisietoespraak al op tot een onderzoek naar Guaidó.

Het regime nam eerder de parlementaire immuniteit van Guaidó af. De oppositieleider riep in april op tot een coup tegen de regering van president Maduro. Die poging mislukte omdat het grootste deel van het leger Maduro trouw bleef. Meerdere coupplegers worden vanwege de actie vervolgd, maar Guaidó niet.