Spaargeld tot 440.000 euro vanaf 2022 belastingvrij

Momenteel moeten Nederlanders belasting betalen over rendement uit spaartegoeden vanaf circa 30.000 euro. Staatssecretaris Snel gaat daar verandering in brengen.

Blauwe enveloppen van de Belastingdienst.
Blauwe enveloppen van de Belastingdienst. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Nederlanders hoeven vanaf 1 januari 2022 geen belasting meer te betalen over rendement uit spaarvermogens tot en met 440.000 euro. Dat heeft staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) vrijdag bekendgemaakt na afloop van de ministerraad. Momenteel ligt de grens voor mensen zonder fiscale partner rond de 30.000 euro.

Door de wijziging zullen voortaan veel minder Nederlanders belasting hoeven betalen over de renteopbrengsten van hun spaargeld. Nu zijn dat er jaarlijks nog 2,9 miljoen. Naar verwachting neemt dat aantal af met 1,35 miljoen.

Nadat de verandering is doorgevoerd, gaat de Belastingdienst ook alleen belasting heffen over rendement dat spaarders daadwerkelijk hebben behaald. Momenteel maakt de fiscus een inschatting, die ervan uitgaat dat mensen een bepaald deel van hun spaargeld beleggen. Dat rendement is geschat op 5,6 procent. Dit systeem pakt nadelig uit voor Nederlanders die niet beleggen en hun geld op de bank houden. Door de lage spaarrente is hun daadwerkelijke rendement nihil.

De Hoge Raad vindt ook dat het huidige systeem van vermogensbelasting niet klopt. Lees ook: Belasting op vermogen moet anders

Minder afdragen

Voortaan zal de fiscus van iedere Nederlander nagaan wat precies de verhouding is tussen spaargeld en beleggingen. Degenen die dus amper rente krijgen over hun spaargeld, hoeven ook (vrijwel) geen belasting meer te betalen. Dit betekent volgens Snel dat een half miljoen mensen minder hoeven af te dragen aan de fiscus. Wat er gebeurt als de spaarrente ooit negatief wordt, weet Snel niet precies. „Ik denk niet dat het de bedoeling is dat de fiscus gaat bijbetalen”, aldus de staatssecretaris.

Nederlanders die straks meer dan 440.000 euro aan spaargeld bezitten, gaan over het rendement uit dat vermogen 33 procent belasting betalen. Nu ligt het tarief nog op 30 procent. Onder meer door die verhoging verwacht het kabinet dat de veranderingen de schatkist geen geld gaan kosten. Wie een fiscale partner heeft, mag overigens tot 880.000 euro belastingvrij sparen.

De aankondiging van Snel komt niet als een verrassing, want in het regeerakkoord stond al dat de belastingheffing over vermogen op de schop zou gaan. Het kabinet gaat een wetsvoorstel maken van de maatregelen. Voor de zomer van 2020 moet dat aan de Tweede Kamer worden voorgelegd. Invoering van het voorstel staat gepland voor 2022, omdat volgens Snel tijd nodig is om „deze grote structuurwijziging” door te voeren.