Williams en Andreescu door naar finale US Open

De Amerikaanse Serena Williams en Canadese Bianca Andreescu spelen zaterdag de finale van de US Open. Als Williams wint evenaart ze het record van meeste grandslamzeges behaald in het vrouwenenkelspel.

Serena Williams serveert in haar wedstrijd tegen Svitolina.
Serena Williams serveert in haar wedstrijd tegen Svitolina. Foto Geoff Burke/USA TODAY Sports/via Reuters

Serena Williams heeft donderdag in de halve finale van de US Open gewonnen van Elina Svitolina. Later op de dag won Bianca Andreescu van Belinda Bencic. Zaterdag treffen Williams en Andreescu elkaar in de finale van het grandslamtoernooi.

Lees ook: In deze vechtmodus is Williams favoriet voor de titel

De wedstrijd begon met een set waarin Williams mocht openen met serveren. Ze kon die set binnenhalen na drie breakpoints. In haar eerste servicegame verloor Svitolina twee punten door een dubbele fout. Uiteindelijk wist de 24-jarige Oekraïense nog wel drie games te winnen, maar de setwinst ging naar de 37-jarige Williams.

Al snel daarna kreeg de Amerikaanse de overhand en werd het duidelijk dat zij zaterdag opgaat voor mogelijk haar zevende toernooiwinst op de US Open. Williams won van Svitolina met 6-3, 6-1. De laatste keer dat de twee tegenover elkaar stonden, in 2016, werd Williams verslagen door de Oekraïense.

Andreescu

In de andere halve finale speelden de Canadese Andreescu en de Zwitserse Bencic een aanzienlijk spannender wedstrijd. Gezien hun respectievelijk vijftiende en dertiende plaats op de ranglijst, viel te verwachten dat ze aan elkaar gewaagd waren. De punten werden inderdaad redelijk om en om gemaakt. De eerste set liep uit op een tiebreak, waarin Bencic een dubbele fout maakte. De negentienjarige Andreescu greep haar kans en pakte de eerste set.

De tweede set begon met een achterstand voor Andreescu. Toch wist ze weer de overhand te krijgen. De 22-jarige Zwitserse had ook zeker kansen, maar de tweede set werd wederom gewonnen door de Canadese, waarmee de uitslag na ruim twee uur spelen kwam op: 7-6, 7-5.

De negentienjarige Andreescu raast vol goede moed door de rondes van het toernooi en staat nu voor het eerst in de finale van een grand slam. Voor de kwartfinale had Andreescu al gezegd te geloven dat zij de US Open zal winnen. Straks staat ze tegenover Williams. Die won haar eerste US Open al in 1999 - voordat Andreescu geboren was.

Record

De 37-jarige Williams speelt ook een soepele US Open. Ze heeft slechts één set verloren. In de kwartfinale won ze gemakkelijk van de Chinese Wang Qiang, die ze binnen drie kwartier versloeg met het krachtige spel dat haar handelsmerk is geworden.

Als Williams zaterdag wint, wordt dat haar 24ste grandslamzege. Daarmee evenaart ze het record van meeste grandslamzeges in het vrouwenenkelspel - momenteel staat dat op naam van de Australische Margaret Court. Die vestigde dat record in de jaren zestig en zeventig.

Correctie (6 september 2019): Williams en Andreescu spelen zaterdag tegen elkaar in de finale en niet - zoals eerder vermeld - Williams en Svitolina.