Rapport CPB

Buitenlandse studenten in Nederland leveren de economie geld op

Buitenlandse studenten die in Nederland studeren, leveren geld op voor de Nederlandse economie. Dat blijkt uit een rapport over internationalisering in het mbo en hoger onderwijs dat het Centraal Planbureau (CPB) donderdag heeft gepubliceerd.

Europese studenten leveren Nederland gemiddeld 5.000 euro (mbo) en 16.900 euro (hoger onderwijs) op, aldus het CPB, een student van buiten Europa zelfs 68.500 (mbo) en 96.300 euro (hoger onderwijs). Vooral als buitenlandse studenten na hun opleiding in Nederland blijven en hier een baan vinden, dragen ze bij aan de economie.

Dat studenten van buiten Europa de Nederlandse economie meer opleveren, komt doordat de overheid niet bijdraagt aan hun studiekosten. Ook vinden ze vaker een baan en werken ze gemiddeld meer dan Europese en Nederlandse starters.

Het aantal buitenlandse studenten is de afgelopen jaren enorm gegroeid. In 2017 volgden 76.000 buitenlandse studenten een studie in Nederland, in 2006 waren dat er nog maar 31.000. Veruit de meeste internationale studenten komen uit Duitsland.

Internationalisering heeft volgens het onderzoek meer voordelen. Zo kunnen studenten – ook Nederlandse – uit meer opleidingen kiezen doordat de markt groter is geworden, concurreren onderwijsinstellingen op kwaliteit en trekken in sommige gevallen Nederlandse studenten zich op aan het niveau van getalenteerde, ijverige buitenlandse studenten. Ook doen studenten interculturele vaardigheden op, die later van pas kunnen komen op de arbeidsmarkt.

De toevloed van buitenlandse studenten kan volgens het CPB echter ook negatieve effecten hebben, bijvoorbeeld doordat er niet genoeg ruimte is voor alle Nederlandse studenten die een bepaalde studie willen volgen. Ook kan de druk op de woningmarkt toenemen en komt het voor dat mindere buitenlandse studenten de prestaties van Nederlandse studenten negatief beïnvloeden. (NRC)