Politie

Minister Grapperhaus wil agenten uitrusten met tasers

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) wil dat politieagenten uitgerust worden met een taser. Dat zei hij donderdag in de Tweede Kamer, meldt persbureau ANP.

Grapperhaus reageerde op een verzoek van korpschef Erik Akerboom, donderdag in De Telegraaf. Akerboom zegt in de krant dat een stroomstootwapen agenten zou helpen bij het „terugveroveren van het gezag”.

Volgens de korpschef wordt er elk uur minstens één politieagent „belaagd”. In de afgelopen week haalden meerdere geweldsincidenten het nieuws. Zo sloeg in Rotterdam een man uit een trouwstoet een agent neer. „Het geweld lijkt onuitroeibaar”, zegt Akerboom.

Na een succesvolle proef met het wapen adviseerde de politie afgelopen november aan Grapperhaus de taser permanent beschikbaar te maken voor een deel van het korps. Dit is tot op heden nog niet gebeurd. Akerboom stelt dat de politiek moet opschieten met het invoeren hiervan.

Minister Grapperhaus vraagt echter om geduld. „Ik ben ervan overtuigd dat het een goede zaak is dat het wapen er komt, maar we moeten het wel zorgvuldig doen.”

Dit najaar debatteert de Tweede Kamer over toevoegen van het stroomstootwapen aan de basisuitrusting van agenten.