Nieuwe tegenslag Johnson: broer Jo stapt uit kabinet ‘in het landsbelang’

Brexit

De Britse premier Boris Johnson heeft donderdag een nieuwe tegenslag te verwerken gekregen. Zijn broer Jo kondigde zijn vertrek uit de regering aan. „Het lukte mij de afgelopen weken niet langer om mijn loyaliteit aan mijn familie nog te verenigen met het landsbelang”, meldde de jongere Johnson, die onderminister voor het Bedrijfsleven en Energie was, op Twitter. De premier erkende dat er meningsverschillen waren tussen beiden over het Europese beleid.

Boris Johnson herhaalde gisteren dat hij „nog liever dood in een greppel” zou liggen dan bij de EU om uitstel van de Brexit te verzoeken. Johnson heeft steeds beloofd dat zijn land de EU per 31 oktober zal verlaten.

Donderdag bleek dat de regering komende maandag opnieuw een voorstel in stemming wil brengen om vervroegde verkiezingen te houden. Die zouden dan op 15 oktober kunnen plaatsvinden. Voor het voorstel is een tweederde meerderheid in het Lagerhuis nodig. De oppositie blokkeerde woensdag een soortgelijk voorstel, omdat ze eerst de garantie wil hebben dat de regering per 31 oktober niet uit de EU stapt zonder een akkoord met Brussel. De regering van Johnson wil zich daarop juist niet vastleggen.

Intussen zwelt, na een aantal nederlagen in het parlement, de kritiek aan op Johnsons belangrijkste adviseur, Dominic Cummings. De Conservatieve oud-premier John Major riep de premier donderdag op hem te ontslaan. „Doe het snel.” (NRC)