Kredietbeoordelaar Fitch verlaagt rating Hongkong

Fitch noemt de onrust in Hongkong van de afgelopen maanden als een van de redenen voor de kredietverlaging. De rating gaat van AA+ naar AA.

Hongkongse studenten tijdens een demonstratie tegen politiegeweld.
Hongkongse studenten tijdens een demonstratie tegen politiegeweld. Foto Anushree Fadnavis/Reuters

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch heeft zijn rating van Hongkong verlaagd van AA+ naar AA. In een donderdagavond uitgegeven persbericht noemt het financiële instituut de Hongkongse politieke onrust van de afgelopen maanden als een van de redenen voor de verlaging.

Fitch verwacht dat het ‘één land, twee systemen’-beleid, dat Hongkong een bepaalde mate van autonomie van China garandeert, intact blijft. Wel voorziet het een verdere integratie met Beijing op politiek en economisch vlak. Die eenwording wordt een uitdaging voor Hongkong, denkt Fitch.

Grootschalige demonstraties

Verder schrijft de kredietbeoordelaar dat de grootschalige demonstraties in de stadstaat de stabiliteit bedreigen van het Hongkongse zakenleven. Sinds voor de zomer protesteert een deel van de inwoners tegen een omstreden wet die het uitleveren van verdachten aan China mogelijk maakte. Die wet werd deze week ingetrokken.

Fitch verwacht dat de onrust voorlopig aanhoudt, aangezien het schrappen van de wet slechts een van de eisen was van de actievoerders. Die willen onder meer invoering van algemeen kiesrecht en een onafhankelijk onderzoek naar het gedrag van de politie tijdens de demonstraties. Voor aankomende weekend hebben ze nieuwe betogingen aangekondigd.

De laatste keer dat Fitch de beoordeling van Hongkong verlaagde was in 1995, twee jaar voordat het onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk.