KNMI gaat zware stormen voortaan een naam geven

Het KNMI beoogt het bewustzijn van gevaarlijk weer te vergroten. Zodoende heeft het besloten zware stormen – code oranje of rood – in het vervolg een naam te geven.

Archiefbeeld uit 2016 van een boom in Heerlen die omwaaide door toedoen van een storm.
Archiefbeeld uit 2016 van een boom in Heerlen die omwaaide door toedoen van een storm. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood afgeeft, krijgen in het vervolg een naam. Dat meldt het meteorologisch instituut vrijdag. Het doel is het bewustzijn van gevaarlijke weersomstandigheden te vergroten voordat die toeslaan. De lijst met stormnamen bevat onder meer de Nederlandse namen Jan, Gerda en Piet.

Het KNMI heeft samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) een alfabetische lijst samengesteld voor het seizoen 2019-2020 met afwisselend mannelijke en vrouwelijke stormnamen. De eerste storm van dit jaar krijgt de vrouwelijke naam Atiyah. De drie landen werken samen omdat stormen grenzen overschrijden.

In Groot-Brittannië en Ierland konden mensen suggesties voor namen insturen. Daaruit werden de populairste geselecteerd. Het KNMI heeft zelf een lijst opgesteld, maar mogelijk gaat het instituut in de toekomst ook suggesties inwinnen.

Slechts een paar stormen per jaar

Of de stormnamen in Nederland veel gebruikt gaan worden, is nog maar de vraag. Slechts een paar keer per jaar komen stormen voor in Nederland die voor een naam in aanmerking komen. In Groot-Brittannië en Ierland werden in het vorige stormseizoen aan tien stormen een naam gegeven. Aangezien het seizoen waarin stormen kunnen voorkomen in september begint, sluit het KNMI nu aan.

Het KNMI meldt dat de Nederlandse naam Jan refereert aan de eerste weerman op radio en tv - Jan Pelleboer - en naar historisch geograaf en schrijver Jan Buisman. Kitty verwijst naar Kittie Koperberg, een Joodse vrouw die in 1938 voor het KNMI kwam werken en tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwam in het vernietigingskamp Sobibor.

De lijst bestaat uit de volgende namen: Atiyah, Brendan, Ciara, Dennis, Ellen, Francis, Gerda, Hugh, Iris, Jan, Kitty, Liam, Maura, Noah, Olivia, Piet, Róisín, Samir, Tara, Vince en Willow. In navolging van internationale afspraken over stormnamen worden de letters q, u, x, y en z niet gebruikt.