Kiesstelsel

Kabinet wil grote wijziging verkiezing Eerste Kamer

Het kabinet wil de verkiezing van de Eerste Kamer ingrijpend veranderen. De helft van de senaat zou elke drie jaar moeten worden vervangen, senatoren krijgen een termijn van zes jaar in plaats van vier. Dat bevestigt een woordvoerder van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in Trouw. Coalitiepartij CDA is voor de wetswijziging, die nog deze kabinetsperiode door de Tweede en Eerste Kamer goedgekeurd zou moeten worden.

In de concept-grondwetswijziging van Ollongren staat dat het kabinet terug wil naar het kiesstelsel van vóór 1983, waarbij de Eerste Kamer in fases werd gekozen. Om de drie jaar wordt dan de helft van de Eerste Kamer vervangen. Door die wijziging kan een zittend kabinet zijn meerderheid in de Eerste Kamer minder snel verliezen. „Iedere vier jaar is de vraag prominent aan de orde of de coalitiepartijen een meerderheid behalen in de Eerste Kamer”, schrijven Rutte en Ollongren in de toelichting. „Er komt zo te veel nadruk te liggen op het politieke karakter van de Eerste Kamer.”

Ook worden de Provinciale Statenverkiezingen op die manier niet meer overschaduwd door de verkiezing van de Eerste Kamer. Provinciale Staten kiezen straks nog steeds de senaat, maar dat gebeurt niet meer direct na de verkiezing. (NRC)