Kabinet wil verkiezing Eerste Kamer ingrijpend wijzigen

Elke drie jaar moeten beurtelings 38 en 37 leden van de Eerste Kamer worden gekozen. Daarnaast is het plan dat senatoren voortaan zes in plaats van vier jaar in de senaat zitten.

De Eerste Kamer.
De Eerste Kamer. Foto David van Dam

Het kabinet wil de verkiezing van de Eerste Kamer grondig veranderen: de helft (lees: beurtelings 38 en 37 leden) van de senaat moet elke drie jaar worden vervangen en senatoren moeten daarnaast dienen in termijnen van zes jaar. Dat bevestigt een woordvoerder van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in Trouw.

Hoewel minister Ollongren eind juni de eerste plannen voor de grondwetswijzing aankondigde, hebben premier Mark Rutte en zij nu al een concept-grondwetswijziging gemaakt. Daarin staat dat ze het kiesstelsel van vóór 1983, waarin de Eerste Kamer in fases wordt gekozen, weer willen instellen. De nieuwe zittingsduur van senatoren wordt bovendien zes jaar, waarbij om de drie jaar beurtelings 38 en 37 leden af- en aantreden. Momenteel worden alle senatoren in één keer aangesteld voor een periode van vier jaar.

Lees verder over de discussie rondom de Eerste Kamer verkiezing: Winst Forum voor Democratie toont weeffout in ons politieke stelsel

Door de voorgestelde wijziging kan een zittend kabinet een meerderheid in de Eerste Kamer minder snel tussentijds kwijtraken. Verder wil het kabinet zorgen dat de Provinciale Statenverkiezingen niet meer worden overschaduwd door de Eerste Kamerverkiezingen.

Coalitiepartij CDA is een uitgesproken voorstander van het plan - de partij stelde de wijziging zelf voor.