Dominique Leroy nieuwe baas van KPN

Overstap Leroy komt van Belgische branchegenoot Proximus naar KPN en wordt de derde topvrouw van een Nederlands AEX-bedrijf.

Foto Alex Vanhee

Telecombedrijf KPN heeft de Belgische Dominique Leroy aangesteld als bestuursvoorzitter. De Belgische topvrouw stapt per 1 december over van Proximus Group, het voormalige Belgacom. Dat heeft KPN donderdagavond bekendgemaakt.

De 54-jarige topvrouw is sinds 2014 bestuurder van KPN’s branchegenoot Proximus, dat marktleider is in België. Onder haar leiding werd besloten om voor 3 miljard euro te investeren in een glasvezelnetwerk.

Voordat ze bij Proximus aan de slag ging, werkte Leroy 24 jaar voor Unilever. De hoogste functies die ze bij dat concern bekleedde waren die van algemeen directeur van de Belgisch-Luxemburgse tak en directielid van Unilever Benelux.

Proximus Group liet donderdag in een verklaring weten „met spijt” kennis te hebben genomen van het besluit van de topvrouw. Het grootste telecombedrijf van België had Leroy graag nog een termijn als bestuursvoorzitter gehad. Op 1 december loopt haar termijn in België af.

Leroy volgt bij KPN de Colombiaans-Italiaanse Maximo Ibarra op, die in juni, na één jaar als bestuursvoorzitter, aankondigde zijn functie eind september neer te zullen leggen vanwege familieomstandigheden. Tot Leroy op 1 december aantreedt, zal de huidige operationeel directeur van KPN, Joost Farweck, de toppositie bekleden.

De voorzitter van de raad van commissarissen van KPN, Duco Sickinghe, laat weten blij te zijn met de komst van Leroy: „Met Dominique aan het roer heeft de raad van commissarissen er vertrouwen in dat we verdere vooruitgang zullen zien in de uitvoering van de strategie van KPN, door KPN te positioneren voor verder succes in de komende jaren.”

Uitdagingen

Leroy komt voor uitdagingen te staan bij KPN, dat te maken heeft met teruglopende omzet en krimpend marktaandeel. In het tweede kwartaal verloor het telecombedrijf terrein ten opzichte van VodafoneZiggo. Deze concurrent zag het aantal nieuwe klanten tussen april en juli met 97.000 stijgen; dat waren er tweemaal zoveel als bij KPN. Bij het bedrijf speelt ook nog een ruzie met dochter XS4ALL. Onder Ibarra is besloten tot verdere integratie, wat onder meer betekent dat XS4ALL zijn naam kwijtraakt. De ondernemingsraad verwijt KPN wanbeleid en waardevernietiging.

Eerder deze week bleek uit de rapportage Female Board Index 2019 dat afgelopen jaar, na jaren van stilstand, weer meer vrouwen worden aangesteld in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Van alle bestuurders in Nederland is nog steeds minder dan 10 procent vrouw. Bij de grootste bedrijven ligt dit percentage nog lager. Nancy McKinstry van uitgeverij Wolters Kluwer en Herna Verhagen van PostNL zijn de enige andere topvrouwen van een Nederlands beursgenoteerd bedrijf.