Orkaan Dorian aan land in VS, dodenaantal Bahama’s loopt verder op

De Bahamaanse minister van Gezondheidszorg verwacht dat orkaan Dorian nog meer dodelijke slachtoffers eist dan de huidige dertig: „Ik heb nog nooit zoiets als dit meegemaakt, en ik wil dit ook nooit meer meemaken.”

Een luchtfoto toont de ravage op de Bahama's na het passeren van orkaan Dorian.
Een luchtfoto toont de ravage op de Bahama's na het passeren van orkaan Dorian. Foto Courtesy Coast Guard Air Station Clearwater/U.S. Coast Guard/Reuters

Terwijl Dorian aan land is gegaan in de Amerikaanse staat North Carolina, blijft het aantal doden op de Bahama’s als gevolg van de orkaan oplopen. Inmiddels overleden dertig mensen door toedoen van Dorian, meldde minister Duane Sands van Gezondheidszorg donderdagavond aan The Guardian Radio. „Ik heb nog nooit zoiets als dit meegemaakt, en ik wil dit ook nooit meer meemaken”, aldus Sands.

Zondag kwam Dorian aan land op de Bahama’s en bleef daar ruim veertig uur alvorens verder te trekken richting de Amerikaanse oostkust. Nu de storm de Bahama’s is gepasseerd, komt noodhulp op gang. Eerder zei Sands dat zeker 70.000 van de in totaal 400.000 Bahamanen direct hulp nodig hebben.

Inmiddels is Dorian afgezwakt tot categorie één met maximale windsnelheden van 150 kilometer per uur. De orkaan kwam vrijdagochtend lokale tijd aan land in North Carolina met hevige rukwinden en stortbuien, meldt het National Hurricane Centre. 73 wegen zijn gesloten als gevolg van Dorian, volgens CNN.

Bekijk ook deze fotoserie van de ravage op de Bahama’s