Nadal en Medvedev bereiken finale US Open

Topfavoriet Rafael Nadal won zijn halve finale in drie sets van de Italiaan Berretini en ook Daniil Medvedev rekende zonder setverlies af met zijn tegenstander Dimitrov.

Rafael Nadal viert zijn overwinning in de halve finale van de US Open 2019 op de Italiaan Berrettini.
Rafael Nadal viert zijn overwinning in de halve finale van de US Open 2019 op de Italiaan Berrettini. Foto Jason Szenes/EPA

Rafael Nadal gaat zondag in New York voor zijn negentiende grandslamtitel. De Spanjaard won in de halve finale van de US Open met 7-6, 6-4 en 6-1 van de Italiaan Matteo Berrettini.

De eerste set ging nog gelijk op en Berrettini kreeg in de tiebreak zelfs setpoints. Maar Nadal vocht zoals zo vaak terug en trok de eerste set alsnog naar zich toe. “Ik probeer gewoon te focussen op het volgende punt. Soms werkt het, soms niet”, zei hij daar na afloop over tijdens het interview op de baan.

Lees ook over zijn twaalfde titel in Parijs eerder dit jaar: Rafael Nadal en de verbluffende heerschappij op Roland Garros

Na die tiebreak kwam Nadal niet meer in de problemen en walste hij vooral in de derde set over de arme Italiaan heen.

In de finale stuit de nummer twee van de plaatsingslijst nu op de Rus Daniil Medvedev. En dat terwijl de in topvorm verkerende Medvedev voor deze US Open nooit verder gekomen was dan de vierde ronde van een grandslamtoernooi. Hij had in de halve eindstrijd iets meer dan twee en een half uur nodig tegen de ongeplaatste Bulgaar Grigor Dimitrov: 7-6, 6-4 en 6-3.

Medvedev

Daniil Medvedev na zijn winst op de Bulgaar Dimitrov in de halve finale van de US Open 2019. Foto Jason Szenes/EPA

Medvedev speelde voor New York al drie finales op rij dit hardcourtseizoen. “Ik moet zeggen dat ik wel van de Verenigde Staten begin te houden”, zei hij na afloop. Opmerkelijk want eerder in het toernooi werd hij nog flink uitgefloten door het publiek, nadat hij zich misdroeg tegen een ballenjongen en zijn middelvinger opstak naar de tribune. Hij heeft volgens AP in totaal ook al voor 19.000 dollar aan boetes gekregen deze US Open.

Lees ook het nieuwsbericht over de halve finales bij de vrouwen: Williams en Andreescu door naar finale US Open

Met zijn voornamelijk defensieve stijl had Medvedev het vooral in de openingsset niet makkelijk tegen Dimitrov. Maar onder het vanwege de regen gesloten dak in het Arthur Ashe Stadium trok hij de tie-break uiteindelijk toch met 7-5 naar zich toe. In de tweede set wist de Rus in de laatste spannende game de beslissende break te forceren en in de derde set was het vervolgens een gelopen koers.

Nadal is vanwege zijn enorme ervaring de favoriet voor de finale, maar hij liet na afloop van de halve eindstrijd weten veel respect te hebben voor Medvedev: “Hij is een van de meest solide spelers van de tour en zet elke week een stap vooruit. Hij heeft een ongelooflijke zomer achter de rug.”

In het Canadese Montreal speelden Nadal en Medvedev vorige maand ook al een finale tegen elkaar. Het was hun eerste onderlinge partij en Nadal won met 6-3 en 6-0.

De mannenfinale van de US Open 2019 begint zondag om 22 uur Nederlandse tijd. Eerst spelen Serena Williams en debutant Bianca Andreescu zaterdag op hetzelfde tijdstip hun finale bij de vrouwen.