Brieven

Brieven 6/9/2019

stalbranden

Geen sprookje

Gelukkig heeft NRC aandacht besteed aan de honderden stalbranden waarbij miljoenen dieren zijn verbrand of gestikt (Stalbrand is een drama met vaak onbekende oorzaak, 3/9). Maar er staan toch een paar opmerkelijke zaken in het artikel. Ten eerste: een probleem zou zijn dat dieren die gewend zijn op stal te staan daar ook blijven als er brand uitbreekt. Dat zou best kunnen, maar weten wij niet allemaal dat vrijwel alle varkens in ons land hun korte leven op een halve vierkante meter tussen ijzeren stangen doorbrengen? Vluchten is voor die dieren helemaal geen optie. En als ze het zouden kunnen, zouden ze het wel doen, vluchten voor vuur is een instinct. Ten tweede: het is moeilijk te geloven dat varkensboer Van der Meijden stelt dat hij een band had met zijn varkens: een band met 5.000 dieren die in een varkensfabriek een paar maanden mechanisch worden gevoerd om daarna te worden geslacht? En kippenboer Dane die iedere dag zijn 26.000 (!) vleeskuikens checkt om te bekijken welk kuiken zich niet lekker voelt? In welk Yvon-Jaspers-sprookje wil NRC ons doen geloven?

Postmarkt

Minder is beter

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) staat niet toe dat PostNL Sandd overneemt (Postfusie verboden? De staatssecretaris heeft een ruim mandaat, 5/9). Een monopolie zou tot hogere prijzen leiden. Helaas, dit klopt niet. De postmarkt kent netwerkeffecten: de functionaliteit voor een individuele gebruiker – verzender of ontvanger – neemt toe als er meer andere gebruikers zijn: dan wordt het voor een postbedrijf eerder betaalbaar om alle adressen te bedienen, dan kan het sneller, dan kunnen de prijzen lager zijn en de bezorgers een eerlijk loon krijgen. Hoe meer aanbieders, hoe lager die netwerkeffecten. Op dezelfde dag twee postbezorgers bij dezelfde deur – dat is toch echt duurder.


bijzonder hoogleraar Standardisation Management.

Evolutie

Kale voorouders

De teneur van het artikel De oude voorouder verandert onze kijk op de evolutie, 29/8), is dat er geen rechte lijn zit in onze afstamming van de andere apen. Toch staat er over diens voorganger/tijdgenoot Afarensis ineens „waarschijnlijk nog bijzonder harig”. Impliciet zit daar de aanname in dat de ontwikkeling van aap naar mens heel lang geduurd heeft en heel geleidelijk gegaan moet zijn. Omdat haren niet fossiliseren kan je daar helemaal niets over zeggen en kun je net zo goed heel andere dingen veronderstellen. Zoals: het rechtop lopen is heel snel ontstaan, de snelheid wijst erop dat het voor de overleving heel gunstig was, het lopen zal een tijd energetisch helemaal niet optimaal geweest zijn en een betere warmtehuishouding was nodig. Dat werd, geheel toevallig, beharing verliezen en veel zweetklieren ontwikkelen. Als dat juist is, wat ook niet aan fossielen af te lezen zal zijn, dan moeten alle reconstructietekeningen van rechtoplopers kale voorouders laten zien.

Klimaat

Virtual reality-natuur

Gelukkig kan de jeugd van nu in de toekomst de mooie natuurdocumentaires van David Attenborough terugkijken of met behulp van virtuel reality om te zien en ervaren hoe betoverend de aarde was terwijl het klimaat buiten steeds mensonvriendelijker wordt.

Ondertussen willen wij liever 130 rijden omdat iets langzamer al te veel gevraagd is om de leefomgeving een beetje te sparen.

Correcties/aanvullingen

Juliette Binoche

Bij het interview met Juliette Binoche (Voor de camera kan ik niet liegen, 4/9, p. C9), staat een verkeerde auteur. Het artikel is geschreven door Peter de Bruijn.

Preventieakkoord

In het artikel Stapjes op weg naar gezond gedrag (3/9, p. 3) staat dat het HBSC-onderzoek naar de gezondheid van Europese jongeren onder andere door de Universiteit Twente is uitgevoerd. Dit klopt niet, het gaat om de Universiteit Utrecht.