Zaak-Wilders

Gerechtshof wijst verzoek Wilders af, proces gaat door

Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders vanwege zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak in 2014 gaat voorlopig door. Het Haagse gerechtshof heeft het verzoek van de politicus om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren vooralsnog afgewezen. Volgens het hof is er „onvoldoende aanleiding” voor zo’n besluit nu. Volgens Wilders zijn er aanwijzingen dat de zaak tegen hem politiek gemotiveerd is en dat toenmalig minister Ivo Opstelden (VVD, Veiligheid en Justitie) zich er „inhoudelijk” mee heeft „bemoeid”. Wilders staat in hoger beroep terecht voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen in 2014. Het gaat over een partijbijeenkomst waar hij zijn gehoor vroeg of zij „meer of minder Marokkanen” wilden. In 2016 is hij schuldig bevonden, maar werd hem geen straf opgelegd. (NRC)