Wat is het verschil tussen een pistool en een geweer?

Wapens Revolvers, pistolen, geweren, uzi’s, kalasjnikovs, hollow-point-kogels, klapkolven, 7,62 mm munitie; er is een grote variëteit aan vuurwapens en munitie. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een geweer en een pistool?

Schieten

Van loop tot greep: dit zijn de essentiële onderdelen van ieder vuurwapen

Van een revolver tot een riotgun en van een glock tot een kalasjnikov: vuurwapens worden voor verschillende doelen gemaakt en zien er totaal anders uit. En toch heeft ieder wapen een aantal dezelfde essentiële onderdelen. Je hebt de loop, waaruit de kogel naar buiten komt en waarmee wordt gericht. Je hebt de kamer, het deel van het wapen waarin de patroon zit voordat het kruit tot ontbranding wordt gebracht waarmee de kogel of hagel wordt afgeschoten. Je hebt het trekkermechanisme, dat de patroon tot ontbranding brengt. Je hebt de kast van het wapen, zeg maar de basis waaraan alle essentiële delen vastzitten en waarin de patronen worden geladen of waarin een magazijn met patronen kan worden vastgemaakt. En dan heb je nog de handgreep, waarmee de schutter een vuistvuurwapen vasthoudt of de kolf waarmee de schutter een geweer tegen de schouder houdt om te stabiliseren.

Klassieke revolvers en geweren

De revolver is met zijn draaiende kamer waarschijnlijk een van de meest herkenbare handvuurwapens. Het kan vijf of zeven patronen bergen en de trekker moet handmatig worden bediend. Een revolver heeft net als een pistool een korte loop en kan daarom met één hand worden gestabiliseerd, daarom heet het een handvuurwapen. Een geweer is volgens de juridische definitie een wapen met een gladde loop langer dan 30 centimeter. Maar dankzij de langere loop van een geweer kan daarmee een grotere afstand worden overbrugd en beter worden gericht.

Revolvers en geweren zijn geen (semi)-automatische wapens: de schutter moet het wapen zelf laden met munitie en zelf de trekker overhalen om per keer één schot af te vuren.

Geweren en revolvers zijn er in vele soorten en maten. Je hebt geweren met een enkele loop en een dubbele loop, de flobertbuks met hele lichte munitie, de hagelbuks waarmee bijvoorbeeld op vogels wordt geschoten. Ook het pompactie hagelgeweer, beter bekend als een riotgun, valt hieronder. Iemand die wordt geraakt door een schot hagel van een riotgun gaat vrijwel zeker neer, maar zal niet snel dodelijk worden getroffen.

Voor al die geweren geldt, net als bij de revolver dat je schutter zelf moet herladen en per schot de trekker moet overhalen.In de riotgun passen zes patronen, het is hagelmunitie. Nadat een schot is afgevuurd, wordt de onderkant van het wapen naar achteren getrokken om te herladen. De huls van de gebruikte patroon springt naar buiten en het volgende patroon komt in de kamer terecht, klaar om af te vuren. Het enige dat de schutter nu nog hoeft te doen, is de trekker overhalen.

Handgranaat

Een echt buitenbeentje in de categorie vuurwapens is de handgranaat. Formeel is het een vuurwapen omdat het zonder lanceereenheid met de hand kan worden gegooid en dan zelfstandig tot ontploffing komt. Granaten die met een kanon of een geweer worden afgevuurd, hebben vaak een grotere impact en kunnen preciezer over lange afstand worden afgevuurd, maar zijn in juridische zin geen vuurwapen maar munitie.

Lees ook: We weten veel van wapens, maar niet van de mensen daarachter

Pistolen

Pistolen zijn ook niet gemaakt als aanvalswapen, waarom geen aanvalswapen, je kunt er toch iemand mee doden? duidelijker uitleggen wat een aanvalswapen/zelfverdedigingswapen is? maar een negen millimeter kogel is wel dodelijk. De meeste pistolen zijn semi-automatisch. Dat wil zeggen dat na het afvuren van een kogel de huls door de vrijgekomen energie uit de kamer verdwijnt en er een nieuw patroon wordt geladen. Na het overhalen van de trekker is het wapen dus vrijwel meteen klaar voor een volgend schot.
Bij een semi-automatisch pistool, vanwege zijn korte loop een vuistvuurwapen, moet iedere keer de trekker worden overgehaald. Er bestaan ook volautomatische pistolen die meerdere kogels na elkaar kunnen afvuren als de schutter de trekker overhaalt en vasthoudt. Vanwege de hiervoor benodigde energie hebben automatische pistolen specifieke munitie van goede kwaliteit nodig en zijn de wapens storingsgevoelig, dit in tegenstelling tot een revolver die verschillende types munitie aankan en veel minder snel stoort.

Pistoolmitrailleurs

Naast het gewone pistool zijn er ook pistoolmitrailleurs. Dat zijn korte schoudervuurwapens, die afhankelijk van het gebruikte magazijn wel dertig schoten achter elkaar kunnen lossen. Een pistoolmitrailleur, ook wel machinepistool genoemd, heet zo omdat het dezelfde munitie gebruikt als een gewoon pistool. Meestal gaat het daarbij om 9 mm patronen. Pistoolmitrailleurs, zoals de Uzi, de Heckler und Koch MP 5 en de populaire Skorpion, zijn dus vuurwapens met een korte loop. De meeste (maar niet alle) ontwerpen hebben ook een kolf zodat er vanaf de schouder mee kan worden geschoten.

Aanvalswapens

De klassieke kalasjnikov en de modernere M16 zijn anders dan een pistoolmitrailleur echt aanvalswapens, assault rifles. Deze wapens hebben een semi-automatische en een vol-automatische stand. In de semi-automatische stand kan over langere afstand behoorlijk precies worden gericht vanwege zijn langere loop en krachtige munitie. In de automatische stand kan in drie seconden een dertigschots magazijn worden geleegd, maar vanwege de krachten die vrijkomen is het moeilijk het wapen onder controle te houden en goed te richten.

Munitie

Naast vuurwapens is de munitie die wordt gebruikt zeker zo belangrijk

Goede munitie is in het illegale circuit veelal moeilijker verkrijgbaar., aldus wapendeskundige Jaś van Driel. „Als je eenmaal een wapen hebt, kun je dat blijven gebruiken maar munitie moet je steeds opnieuw verkrijgen en dat maakt het moeilijker. Daarom wordt munitie vaak tegelijkertijd met een wapen gekocht, anders heb je er immers niks aan.” Munitie wordt vaak aangeduid met de diameter van de kogel, 9 mm voor een pistool of 7,62 mm voor een kalasjnikov. Naast de diameter is de lengte van een patroon zeker zo belangrijk, die bepaalt hoeveel kruit een patroon heeft en daarmee hoeveel kracht. Een 9mm patroon voor een pistool is veel minder krachtig dan een 7,62mm patroon voor een kalasjnikov omdat die patroon standaard ruim twee keer zo lang is, veel meer kruit kan bevatten en dus veel meer vuurkracht heeft.

Een ander belangrijk verschil is het soort kogel dat met een patroon wordt afgevuurd

Je hebt kogels die zo zijn gemaakt dat ze over lange afstand met grote precisie kunnen worden afgevuurd. Maar je hebt ook kogels die zo zijn gemaakt dat ze bij het raken van hun doelwit zo veel mogelijk schade veroorzaken, zogeheten expanderende kogels (soms aangeduid met de archaïsche term Dumdum). Daarnaast heb je rubber kogels en het aloude schot hagel. De kans dat je daarmee een snel bewegend object zoals een vogel treft is groter dan met een enkele kogel, maar Iemand van grotere afstand doodschieten is met een dergelijk patroon veel moeilijker.

Informatie: vuurwapendeskundige Jasś van Driel