Vrij zijn is...een middagje kijken naar polo

Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur?

‘Smart casual’ is de dresscode voor de Polo & Country Fair op een terrein bij Putten. En dus dragen de mannen witte overhemden en de vrouwen jurken tot net boven de knie. Ze zitten op de lange rij strobalen die de grasvlakte in twee delen verdeelt. Aan de ene kant is het poloveld, waar acht spelers op sprintende paarden de bal in de goal van de tegenstander proberen te slaan. Aan de andere kant is de markt, waar sieraden, kleden van schapenvacht en reizen naar Argentinië te koop zijn.

De eerste wedstrijd gaat tussen Team Land Rover en Team Van der Gang, vernoemd naar sponsoren van het evenement, Land Rover en Van der Gang Watches. Na elke chukka, een wedstrijddeel van zeven minuten, wordt er van paard gewisseld, vertelt de commentator. Hij doet zijn best om mensen voor de polosport te werven, aangezien er in Nederland maar zestig polospelers zijn. „Als je nog geen paard hebt, kan je er gewoon een leasen, lenen of samen met je buurman kopen!”

Haitze de Jong (73) koopt liever horloges. Zijn horlogegenootschap is door Van der Gang uitgenodigd voor het polo-evenement. Hij gaat straks een kijkje nemen bij hun waren, zegt hij, die onder glazen stolpen zijn uitgestald. „Je moet twee extra hypotheken afsluiten om zo’n horloge te kunnen betalen”, zegt Ronald Sprij (52) die dankzij zijn vrouw nu op een van de strobalen zit. Natalie Sprij (50) rijdt nog maar vier jaar paard en kijkt graag naar polo „omdat je heel mooi kan zien hoe paard en rijders met elkaar optrekken”.

Even verderop wordt een vrijgezellenfeest gevierd door Janet Poorter (53) en haar vriendinnen. Al jaren gaan ze naar Engeland om polo te kijken met hun Britse vriendin Liz Paranhos (39), vertelt ze. Maar nu hun vriendin met een groom gaat trouwen, een professionele paardenverzorger, hebben ze haar voor de verandering naar een polowedstrijd in Nederland meegenomen. Er zijn geen strippers in zicht, maar dat lijkt Paranhos geen enkel probleem te vinden. De spelers zijn ‘quite dishy’, vindt ze, met hun „mooie gespierde benen.”

„Oh mijn hemeltjes! GOAL!” roept de commentator. „Het is 7-6,5 met nog tien seconden op de klok. Jongens, dit is zo spannend!”

Team Van der Gang wint de wedstrijd en het veld stroomt vol met mensen die met hun glas wijn nog in de hand omgewoelde graspollen in de grond duwen. „Lekker dagje uit, lekker weer, lekker wijntje”, zegt Marc van Eck (51) genietend als hij klaar is met trappen. Hij en zijn vrouw zijn vanuit pololand Zuid-Afrika naar Nederland verhuisd en zijn gek op de „ambiance” bij polowedstrijden én op Land Rovers. Puberzoon Tristan was liever in bed blijven liggen, zegt hij. „Gaan we nu eten zoeken?”