Voetbal

Vera Pauw bondscoach van Ierse vrouwenploeg

Vera Pauw (56) wordt bondscoach van Ierland. Pauw, die eerder onder meer de Nederlandse, Schotse, Russische en Zuid-Afrikaanse vrouwen coachte, moet Ierland naar het EK van 2021 in Engeland leiden. Zij volgt coach Colin Bell op, die overstapte naar het mannenvoetbal.

Ierland staat 33ste op de wereldranglijst. Het vrouwenelftal wist zich nog nooit voor een eindtoernooi te plaatsen. „Het is een jong, ambitieus team dat op het punt van doorbreken staat”, zegt Pauw. „Er zit een aantal terriërs in de selectie, waarmee we goed de strijd kunnen aangaan.”

Pauw gaat in Ierland voor het grootste deel in een hotel wonen en zal op en neer vliegen naar clubs waar de meeste Ierse speelsters voetballen: in Engeland, Schotland, de VS en Duitsland. Op 8 oktober volgt haar eerste EK-kwalificatieduel, thuis tegen Oekraïne. In de groep zitten ook Duitsland, Griekenland en Montenegro.

Pauw zat de afgelopen maanden zonder coachingklus. Zij was eerder dit jaar technisch adviseur van het Thaise elftal, maar meldde zich vlak voor het WK ziek om niet openbaar gemaakte redenen. „Uit juridisch oogpunt wil ik daar nog steeds niets over kwijt”, zegt zij. „De zaak is niet afgehandeld.”