Trumpblog

Migranten aan zuidgrens VS krijgen te maken met strengere asielwetgeving

In dit blog houdt NRC het belangrijkste nieuws over de Amerikaanse president Donald Trump en diens regering bij.

We sluiten dit blog af. Voor al het nieuws over de Amerikaanse president Trump kunt u hier verder lezen.

VS stellen nieuwe strenge asielwetgeving in

In de Verenigde Staten is vanaf deze vrijdag nieuwe, strengere asielwetgeving van kracht die het voor migranten aan de Mexicaanse grens onmogelijk maakt om asiel aan te vragen. Volgens de nieuwe wetgeving moeten migranten eerst asiel aanvragen in de landen waar zij doorheen reizen voordat zij de VS bereiken. Dat melden internationale persbureaus.

De regels maken asielaanvragen aan de zuidgrens van de VS praktisch onmogelijk. Volgens het Witte Huis is Mexico veilig genoeg voor Midden-Amerikaanse migranten. Wel gelden er enkele uitzonderingen, voor slachtoffers van ernstige mensenhandel en die van marteling.

Het Hooggerechtshof bepaalde donderdag dat de nieuwe asielwetgeving ingevoerd mag worden. President Donald Trump probeerde de nieuwe regels in juni al in te voeren, maar de wet werd aangevochten bij de rechter. Na het oordeel van het Hooggerechtshof werd de wet van kracht. Het is een van de strengste regels die Trump heeft ingesteld om migratie tegen te gaan.

Midden-Amerikanen, voornamelijk Hondurezen en Guatemalteken, worden het hards getroffen door de nieuwe regels, maar ook mensen uit Afrikaanse landen, Haïtianen en Cubanen die via Mexico de VS proberen te bereiken worden door de maatregel getroffen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de nieuwe regels vergelijkbaar met „het opleggen van de doodstraf” aan migranten, omdat de landen waar zij vandaan komen vaak niet veilig zijn. Volgens de Amerikaanse regering hoeven migranten nu juist de gevaarlijke reis niet meer te maken.

Het Witte Huis is bij de nieuwe wetgeving geïnspireerd door de Europese Dublin-regel, die betekent dat een asielzoeker asiel moet aanvragen in het Europese (en dus veilige) land waar hij binnenkomt.

Foto Jose Luis Gonzalez/Reuters

'Gebaar van goede wil': Trump stelt heffingen op Chinese producten uit

President Donald Trump heeft woensdagavond (Amerikaanse tijd) bekendgemaakt dat hij de heffingen op Chinese producten met twee weken uitstelt. De tariefverhogingen - van 25 naar 30 procent - op goederen met een totale waarde van 250 miljard dollar (224 miljard euro) gaan nu op 15 oktober in, in plaats van op 1 oktober.

Met het uitstel komt de president naar eigen zeggen tegemoet aan "een verzoek van de vicepremier van China". De Volksrepubliek viert op 1 oktober haar zeventigste verjaardag. Trumps besluit is volgens hem een "gebaar van goede wil" naar de Chinezen. Eerder op woensdag maakte China bekend dat het de importtarieven op een aantal Amerikaanse producten schrapt, zoals dierenvoer en pesticiden.

At the request of the Vice Premier of China, Liu He, and due to the fact that the People's Republic of China will be celebrating their 70th Anniversary....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 11, 2019

De verhoging van de importheffingen werd eind augustus aangekondigd, als reactie op een Chinese maatregel dat Amerikaanse producten treft. De president riep toen Amerikaanse bedrijven op niet samen te werken met Chinese bedrijven. De twee landen zijn al maanden verwikkeld in een handelsconflict, waarin zij elkaar telkens willen aftroeven: zo legden ze elkaar vorige week nog nieuwe importheffingen op.

In juli kwamen afgevaardigden bij elkaar in een poging om te onderhandelen, maar dat liep op niets uit. Amerikaanse en Chinese delegaties zullen elkaar in oktober weer ontmoeten.

Waarom de handelsoorlog kinderachtig lijkt, maar heel rationeel is:

Oud-Congreslid Mark Sanford derde Republikein die president Trump wil opvolgen

Een derde Republikein heeft zich kandidaat gesteld om in 2020 namens zijn partij president van de Verenigde Staten te worden. Voormalig lid van het Huis van Afgevaardigden Mark Sanford (59) wil naar eigen zeggen het gesprek binnen zijn partij op gang brengen over de vraag „wat het betekent om Republikein te zijn”.

„Ik denk dat we als partij de weg kwijt zijn”, zei Sanford zondag in een interview op de zender Fox News. In een reeks tweets voegde hij daaraan toe dat hij een debat op gang wil brengen over de staatsschuld- en uitgaven. "We zijn sinds de burgeroorlog niet meer zo financieel kwetsbaar geweest als nu."

Sanford zat tot en met november vorig jaar namens de staat South Carolina in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en is een fervent criticus van president Trump. Tijdens de tussentijdse verkiezingen vorig jaar verloor hij zijn zetel aan een pro-Trumpkandidaat.

Oud-Congreslid Mark Sanford. Foto Kevin Lamarque/Reuters

Libertariër Bill Weld en oud-politicus Joe Walsh stelden zich eerder al kandidaat om het als Republikein tegen Trump op te nemen. De Republikeinse kandidaat wordt op 24 augustus 2020 gekozen op de partijconventie in Charlotte, North Carolina.

De kans dat Sanford, Weld of Walsh daar als de Republikeinse presidentskandidaat wordt gekozen, is normaal gesproken klein. De presidentsverkiezingen zijn in november volgend jaar. Aan Democratische zijde strijden nog een kleine twintig mensen om de kandidatuur namens hun partij.

Twitter avatar MarkSanford Mark Sanford I am compelled to enter the Presidential Primary as a Republican for several reasons – the most important of which is to further and foster a national debate on our nation's debt, deficits and spending.

Trumps 'vredesgezant' Greenblatt stapt op, geen gevolgen verwacht voor vredesplan

Jason Greenblatt, president Trumps gezant voor vrede in het Midden-Oosten, legt zijn functie neer. Dat bevestigt Donald Trump donderdag op Twitter. Greenblatt is een van de ontwerpers van het vredesplan voor Israël en de Palestijnen.

Greenblatt werkte sinds begin 2017 samen met Jared Kushner, Trumps schoonzoon en adviseur, aan het vredesplan, dat de president „het ultieme akkoord” noemt. Met het plan moet de vrede in het Midden-Oosten worden beslecht. Volgens het Witte Huis blijft Greenblatt zijn werkzaamheden voorlopig vervullen. Naar verwachting vertrekt hij pas zodra het politieke vredesplan is gepresenteerd, het economische deel is al openbaar.

Lees ook: Zes punten uit het omstreden economische vredesplan toegelicht

Het aangekondigde vertrek van Greenblatt roept in Amerikaanse media vragen op over de vorderingen van het vredesplan. Volgens het Witte Huis is het al maanden uitgestelde plan klaar en volgt de onthulling op een „geschikt” moment. Dat gebeurt in elk geval niet voor de verkiezingen in Israël op 17 september.

Trump bedankt Greenblatt op Twitter voor „zijn toewijding aan Israël en de inspanningen tussen Israël en de Palestijnen”. Greenblatt vervolgt zijn loopbaan in het bedrijfsleven.

Twitter avatar jdgreenblatt45 Jason D. Greenblatt Thank you @POTUS-it’s been the honor of a lifetime. So grateful to have worked on the potential to improve the lives of millions of Israelis, Palestinians &others. Thank you to my incredible wife/amazing children for their encouragement & to my many colleagues for all their help! https://t.co/XhjE8QLxjH

After almost 3 years in my Administration, Jason Greenblatt will be leaving to pursue work in the private sector. Jason has been a loyal and great friend and fantastic lawyer....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 5, 2019

Welkom in een nieuw Trumpblog

Welkom in het Trumpblog van week 36. Ook deze week houden we u weer op de hoogte van het laatste nieuws rond de Amerikaanse president Donald Trump.

Hier vindt u het blog van vorige week: US Space Command opgericht om ruimte te verdedigen