Proces-Wilders gaat vooralsnog door

De rechter ziet vooralsnog weinig in het verzoek van Wilders om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren.

Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het hoger beroep van PVV-leider Geert Wilders tegen zijn veroordeling in de ‘minder-Marokkanen-zaak’ gaat voorlopig door. Het hof heeft het verzoek van de politicus om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren wegens politieke inmenging vooralsnog afgewezen. Dat zeiden de raadsheren donderdagochtend in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol.

Er is volgens het hof „meer onderzoek nodig” om te bepalen of het OM niet gerechtigd is geweest om Wilders te vervolgen. Het hof stelt dat pas bij het vonnis te gaan bepalen. Wilders’ advocaat Geert-Jan Knoops wilde dat de zaak per direct gestaakt zou worden.

Volgens Wilders zijn er aanwijzingen dat de zaak tegen hem politiek gemotiveerd is, en dat de toenmalig minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) zich er „inhoudelijk” mee heeft „bemoeid”. Zo hebben het ministerie en het OM destijds regelmatig contact gehad over de vervolging van het parlementslid.

Knoops zet er nu op in dat het hof de zaak uitstelt totdat de rechtbank Utrecht heeft geoordeeld over de documenten die zijn verkregen middels een Wob-verzoek van RTL Nieuws. Deze zouden volgens de advocaat het bewijs kunnen leveren dat Opstelten zich actief heeft ingezet voor vervolging van Wilders. Justitieministers mogen zich slechts laten informeren over vervolgingen.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Haagse gerechtshof wijst verzoek van Geert Wilders af om het OM nu meteen niet-ontvankelijk te verklaren omdat er sprake zou zijn van politieke beïnvloeding van vervolging. Er is volgens hof ‘onvoldoende aanleiding’ voor zo’n besluit nu. Advocaat Knoops wil nu uurtje overleggen.

426 pagina’s

Nu de zaak wordt voortgezet is de verdediging aan zet. Advocaat Knoops zei woensdag een pleitnota van 426 pagina’s te hebben voorbereid, die hij naar eigen zeggen gedurende vijf zittingsdagen gaat uitspreken.

Wilders staat in hoger beroep terecht voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkaanse Nederlanders, in 2014. Het gaat over een partijbijeenkomst waar hij zijn gehoor vroeg of zij „meer of minder Marokkanen” wilden. In 2016 is Wilders schuldig bevonden, maar werd hem geen straf opgelegd. Wel ging hij in hoger beroep. Het OM heeft, net als tijdens de initiële rechtszaak, 5.000 euro geëist van de politicus.

Lees ook: Nieuwe documenten geven advocaat munitie in zaak-Wilders