Pom uit de diepvries, really?

Komproeven Comedian Howard Komproe proeft varianten op bestaande gerechten – met iemand die weet hoe het origineel smaakt. Vandaag krijgt actrice Jetty Mathurin pom uit de diepvries.

Illustratie Pepijn Barnard

Pom! Een superpopulair gerecht uit de Surinaamse keuken. Het is een ovenschotel. Pomtayer is het hoofdingrediënt. Dat is een knolsoort. Aardappelachtig maar dan anders. Deze groeit in het Amazonegebied. Je raspt de knol, de pomtayer dus, en voegt daar kip (duh!), zoutvlees en wat andere smaakmakers aan toe. Hup in de oven, ff wachten en smullen maar.

Het is een gerecht dat vaak en graag op feestjes gegeten wordt. Tantes en ooms hebben emotionele gesprekken over wat er wel en niet in hoort. Piccalilly bijvoorbeeld, de een zweert erbij, de ander gooit de hele tafel om als het erin zit. Zelfde met die spijker. Er zijn dus echt mensen die een spijker in het ovenblik doen. Geheel volgens traditie weet je niet waarom.

De dag na het feest, is er niets lekkerder dan een boterham roosteren en daar wat leftover pom op te knallen en dan met ogen dicht, langzaam kauwend genieten.

Je snapt dus mijn verbazing, toen ik een keer tijdens het boodschappen doen, diepvriespom zag liggen. Kant en klaar. Surinamers doen daar niet aan, en al helemaal niet met pom.

De proef op de som

Ik besloot de proef op de som te nemen en het te gaan proeven. Belde met actrice Jetty Mathurin en zij vond het goed om samen met mij te proeven. Dus toog ik naar haar gezellige woning in Amsterdam-Zuidoost om tot zaken te komen.

Kijk, als je pom gaat maken heb je dus tayer nodig. Er zijn een aantal aanbieders, die van Lufo is het duurst, maar ook het populairst. Laat dat nou ook het bedrijf achter deze kant-en-klare variant zijn. Dat gaf sowieso al vertrouwen.

Tijdens het ontdooien in de magnetron spraken Jetty en ik over de Surinaamse keuken. We kwamen tot de conclusie dat okersoep onze lievelingssoep is.

PIENG! De pom is warm. Beetje giechelend nemen we plaats aan tafel en kijken elkaar gespannen aan. Hoe gaat dit smaken…

Jetty is zichtbaar verrast. Ze durft niet eens hardop te spreken. Fluisterend zegt ze het lekker te vinden. Met een beetje tegenzin bijna.

Enigszins tegen de verwachting in, zit ik te smullen

Ook ik zit te smullen, enigszins tegen de verwachting in. De pom is smeuïg, lekker van smaak, niet te zout en goed gevuld. Hier valt eigenlijk niets van te zeggen.

Zoals het soms gaat wanneer iets erg lekker is, valt ook hier een stilte en hoor je alleen nog maar geklingel van bestek en gekauw.

Tot er weer een lachsalvo van Jetty door de de ruimte knalt! Gewoon, van de weeromstuit. Geen van beiden zagen we dit aankomen. Diepvriespom is gewoon erg lekker. Ik opper nog de mogelijkheid om op een feest te doen alsof je zelf aan de slag bent geweest om een van de bewerkelijkste gerechten uit onze keuken te maken. Ze komt niet meer bij.

Ik filmde alles voor mijn online-videoserie Komproeven (YouTube). De afkondiging moest een paar keer over omdat Jetty werkelijk van haar à propos was.

Volgende week proeven we een steam pot met couscous en tonijn

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.