Oostenrijkse partij ÖVP zegt slachtoffer te zijn van wekenlange hack

De Oostenrijkse partij ÖVP claimt dat hackers wekenlang toegang hadden tot de partijservers. Volgens leider Kurz wilden de hackers gegevens manipuleren om zo de verkiezingen te beïnvloeden.

Sebastian Kurz, partijleider van ÖVP en voormalig bondskanselier van Oostenrijk.
Sebastian Kurz, partijleider van ÖVP en voormalig bondskanselier van Oostenrijk. Foto Christian Bruna/EPA

De Oostenrijkse conservatieve politieke partij ÖVP is slachtoffer geweest van een hack. Dat liet de partij donderdag weten op een persconferentie. Volgens de ÖVP hadden hackers vijf weken lang toegang tot servers van de partij.

De afgelopen weken lekten interne documenten uit van de ÖVP in de Oostenrijkse media. Daaruit bleek onder andere dat de partij meer uitgaf aan de verkiezingscampagne dan is toegestaan. Die extra kosten werden verborgen in de boekhouding. Een journalist van weekblad Falter, dat die onthulling deed, werd donderdag niet toegelaten tot de persconferentie.

ÖVP-partijleider en voormalig bondskanselier Sebastian Kurz noemde de hack „een aanval op de democratie en vrije verkiezingen”. Volgens Kurz hadden de hackers niet alleen tot doel gegevens te stelen, maar manipuleerden ze die ook om de aankomende verkiezingen te beïnvloeden. Een regeringswoordvoerder beschrijft het nieuws als „zeer verontrustend” en noemt het een „aanval op de integriteit van onze democratie en de staat”.

Toegangscode

Na de onthullingen in de media schakelde de ÖVP deskundigen in. Die concludeerden begin deze week dat er sinds 27 juli sprake was van een aanval op computersystemen van de partij. Hackers zouden een account van een partijmedewerker zijn binnengedrongen met diens toegangscode. Via die account kregen ze toegang tot andere systemen.

Vervolgens zouden de hackers de volledige boekhouding van de partij, e-mailverkeer tussen partijleden en documenten over verkiezingscampagnes hebben gekopieerd naar een andere server. Het is niet bekend wie achter de aanval zitten. De deskundigen zeggen dat het gaat om professionele hackers, aangezien ze geen sporen achterlieten.

In Oostenrijk worden op 29 september verkiezingen gehouden. Kurz trad in mei af nadat een motie van wantrouwen tegen hem werd ingediend. Zijn kabinet was toen al demissionair, omdat de extreem-rechtse coalitiepartner FPÖ de regering had verlaten. Dat gebeurde na het uitlekken van een video waarin te zien is dat FPÖ-leider Heinz-Christian Strache, in ruil voor overheidsopdrachten hengelt naar illegale partijfinanciering door een vermeende Russische multimiljonair.