Onkruidbestrijding

Duitse regering verbiedt omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat

De Duitse regering gaat het gebruik van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat verbieden. Minister van Milieu Svenja Schulze (SPD) heeft woensdag bekendgemaakt dat het middel vanaf 2024 volledig in de ban wordt gedaan. Twee jaar geleden stemde Duitsland in een Europese stemming nog voor gebruik van het middel.

Het verbod op glyfosaat, een van de meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddelen ter wereld, wordt vanaf volgend jaar gefaseerd ingevoerd. Over iets meer dan vier jaar is het middel volledig verboden. Het verbod is onderdeel van een bredere campagne van de Duitse regering om de afname van de insectenpopulatie tegen te gaan.

Gebruik van glyfosaat, voornamelijk bekend onder de merknaam Roundup, is omstreden. Het Internationale Instituut voor Kankeronderzoek (IARC), onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), concludeerde in 2015 dat glyfosaat „waarschijnlijk” kankerverwekkend is voor mensen.

Andere toezichthouders en instituten, met name de WHO zelf en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), hebben glyfosaat juist als veilig bestempeld. Daarom verleende de Europese Unie eind 2017 een nieuwe vergunning voor gebruik van het middel, voor de duur van vijf jaar. Ook Duitsland stemde twee jaar terug, net als Nederland, voor gebruiksverlenging. De Duitse minister van Landbouw gaf toen opdracht om voor te stemmen, terwijl hij wist dat de minister van Milieu tegen was. Doorgaans onthoudt Duitsland zich van stemming als de regering intern is verdeeld. De stem van Duitsland gaf de doorslag voor verlenging van de Europese vergunning.

Het Duitse chemieconcern Bayer, eigenaar van pesticidenbedrijf Monsanto dat Roundup in 1974 op de markt bracht, is in de Verenigde Staten al meermalen tot een schadevergoeding veroordeeld. Tegen het bedrijf lopen in de VS nog talrijke vergelijkbare rechtszaken van mensen die stellen dat ze kanker hebben gekregen door gebruik van glyfosaat.

Voor Bayer is Roundup een probleem sinds het in 2016 het Monsanto overnam. Door de dreiging van hoge schadeclaims is de beurskoers van het concern flink gedaald. (NRC)