MH17-verdachte Tsemach voorlopig vrijgelaten in Kiev

Oekraïne Volodymyr Tsemach zou betrokken zijn geweest bij het wegvoeren van de Boek-installatie en werd genoemd in een gevangenenruil met Rusland.

Foto Bellingcat

De Oekraïense MH17-verdachte Volodymyr Tsemach komt donderdag voorlopig vrij. De voormalige commandant is een belangrijk figuur in het onderzoek naar de vliegtuigramp en wordt in Oekraïne vervolgd voor zijn deelname aan de strijd in de Donbas. Een rechter in Kiev zegt dat Tsemach direct moet worden vrijgelaten in afwachting van het onderzoek, melden Oekraïense media.

Vorige week dook Tsemachs naam op in een grote gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne. Moskou zou op het laatste moment verzocht hebben om uitlevering van Tsemach. Dat is opmerkelijk, aangezien hij een Oekraïens staatsburger is.

Lees ook: OM tegen Oekraïne: lever nieuwe MH17-verdachte niet uit aan Rusland

Belangrijke getuige

Hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) – dat de MH17-ramp onderzoekt – besloot vrijdag een brief te sturen naar de Oekraïense justitie om duidelijk te maken dat Tsemach niet meer alleen getuige is, maar ook verdachte is. Het zou daarom van het „hoogste belang” zijn dat het JIT hem kan spreken over het neerhalen van MH17, waar 298 mensen bij omkwamen. Veertig Europarlementariërs riepen president Zelensky woensdag in een brief ook op om Tsemach niet over te dragen aan Rusland.

Tsemach was eerder deze zomer door speciale eenheden van het Oekraïense leger opgepakt in Oost-Oekraïne. In 2014 was Tsemach luchtafweercommandant. Hij zou hebben meegeholpen bij het afvoeren van de Boek-installatie die het vliegtuig uit de lucht schoot.

Het JIT wil nog niet reageren op de ontwikkeling. Een woordvoerder zegt tegen NRC „eerst af te wachten wat er gaat gebeuren” met Tsemach in Oekraïne.

Dit bericht wordt aangevuld.