Langverwachte vervolg The Handmaid’s Tale week te vroeg geleverd

Fans van Margaret Atwood wachten al 34 jaar op The Testaments, dat volgende week uitkomt. Honderden Amerikanen hebben het boek per ongeluk al ontvangen.

De cover van The Testaments. Foto Nan A. Talese/AP

Honderden fans van de Canadese schrijver Margaret Atwood werden deze week aangenaam verrast toen een pakketje op hun deurmat viel. Daarin zat een uitgave van The Testaments, het langverwachte vervolg op The Handmaid’s Tale. Maar het boek zou toch pas volgende week uitkomen?

De gelukkigen, allemaal Amerikaans, profiteren van een fout van Amazon, schrijft The Guardian donderdag. Waarom precies deze Amerikanen het boek te vroeg geleverd hebben gekregen, is onduidelijk. Ook is nog niet bekend wat de gevolgen zijn voor Amazon, dat nog geen reactie heeft gegeven. Volgens de uitgever van het boek, Penguin Random House, is de fout inmiddels verholpen.

Atwood-fans wachten al 34 jaar op het vervolg van het dystopische The Handmaid’s Tale, tegenwoordig ook een populaire serie. The Testaments staat bovendien al op de shortlist van de Booker Prize, de belangrijkste prijs voor Engelstalige literatuur.

Lezers blij, verkopers boos

Er waren juist extra maatregelen genomen om te voorkomen dat de tekst zou uitlekken. Zo kregen recensenten een versie van het boek toegestuurd met een valse titel en auteursnaam. Ook de juryleden van de Booker Prize zijn gewaarschuwd dat ze een rechtszaak konden verwachten als hun uitgaven (met watermerk) zouden uitlekken. Boekenwinkels werd zelfs aangeraden de boeken in een afgesloten ruimte te bewaren tot de publicatiedatum.

Lees ook: Nieuwe romans Margaret Atwood en Salman Rushdie op shortlist Booker Prize

De ‘uitverkoren’ fans zijn uiteraard gelukkig, maar boekenverkopers zijn woedend. „Klanten zullen denken dat Amazon hen aan het boek kan helpen en wij niet”, zegt een verkoper van de Harvard Bookstore tegen The Guardian. Zij vreest dat zij bij een volgende aanschaf ook voor de webwinkel zullen kiezen. Ook suggereren meerdere boekenverkopers dat Amazon de boeken expres te vroeg heeft verzonden.

Verschillende boekenverkopers eisen dat Amazon gestraft wordt. Het is gebruikelijk dat uitgevers boeken later leveren aan boekenwinkels die eerder een embargo hebben geschonden. De American Booksellers Association zegt zeer teleurgesteld te zijn over „deze flagrante schending van de afspraken”.

Reacties van blije lezers op Twitter:

Twitter avatar JAMNPP Jason Adams Did anybody else get the new @MargaretAtwood book THE TESTAMENTS sent to them a week early? I thought they’d just changed the date but checking it now it looks like this is an Amazon mix-up? I feel like I won the lottery! #TheTestaments https://t.co/CZ34Zg8jjX
Twitter avatar DaValentinCCSD Daniel Valentin It’s here! Can I use an excessive amount of exclamation points? It’s here!!!!!!!!!!!! #TheTestaments https://t.co/CiPGKnggFR