Jop Vetter met Pearl: „Zo’n goed paard zie je niet vaak”

Foto Khalid Amakran

Interview

Jop Vetter (14): ‘Wereldkampioen worden, dat is mijn doel’

Jong! In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Jop Vetter (14). Aanmelden? Mail pubers@nrc.nl.

Benny

„Toen ik zeven werd, heb ik een eigen pony gekregen. Benny was lief, maar er waren ook dagen dat hij er helemaal geen zin in had. Als ik na de hindernis naar links wilde ging hij naar rechts, lag ik er weer naast. Dan rende hij weg, ik boos achter hem aan, keek hij me aan alsof hij niks gedaan had. Benny is te klein voor mij geworden. En ik wilde meer gaan doen: wedstrijden rijden, springen. Hij staat nu ergens van zijn pensioen te genieten. Er rijden nog steeds kleine kinderen op, zoals ik vroeger ook stapritjes maakte.”

Pearl

„Pearl komt uit Ierland. Haar volledige naam is Ringfort String of Pearls. We zijn speciaal voor haar naar Ierland gegaan. Het was liefde op het eerste gezicht. Ze is heel knap. Haar hals is niet te kort, niet te lang. Haar voorkant is niet hoger dan haar achterkant: ze is niet ‘overbouwd’. Eigenlijk is alles perfect. Zo’n goed paard zie je niet vaak. Ik ben maar één keer van Pearl afgevallen. Dat was volledig mijn eigen schuld, ik zat te veel te rommelen, was te gespannen, dat voelt zij ook. Dan kan ze niet lekker lopen. Na de val keek ze me aan, ze is heel zorgzaam. Ze voelde zich schuldig, was bang dat ze iets fout had gedaan. Ik heb haar verteld dat dat niet zo was. Dan zie je haar daarna ook lopen van: oké, zij heeft het fout gedaan, nu gewoon weer verder.”

Wereldkampioen

„Toen Jeroen Dubbeldam wereldkampioen werd, bedacht ik dat ik dat ook wilde. Dat is sindsdien mijn doel. Eerst met springen, nu met eventing. Daarbij doe je eerst een dressuurproef, dan spring je een parcours, en als je dat goed hebt gedaan, mag je de cross in. Dan spring je over vastgetimmerde hindernissen zoals tafels, tonnetjes, heggen, boomstammen, in bos of veld. Ik denk dat ik mijn doel wel kan halen. Je moet het goede paard hebben, goede spullen, goede begeleiders. En mensen die echt voor je klaarstaan en met je droom mee gaan. Dat zijn mijn moeder en mijn trainer. Mijn vader heeft niks met paarden, hij is allergisch voor paarden. Hij is wel heel trots als ik een prijs win.”


Foto Khalid Amakran

Vloggen op YouTube

„School: niet leuk. Maar als je geen diploma hebt, kun je geen geld verdienen. Na de mavo wil ik mijn havo-diploma halen en daarna iets met social media doen. Ik ben dit jaar begonnen met vloggen op YouTube. Video’s in elkaar zetten, muziek eronder. Het is leuk om het te maken zoals ik het wil, met mijn handen. Armbandjes maken of verven kan ik niet, maar online ben ik wel creatief. Als beroep wil ik bedrijven gaan helpen met hun social media. Als ik dan geld heb om een grote stal te kopen, en paarden, wil ik dat op een lager pitje zetten en meer tijd besteden aan de paarden.”

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Aanmelden: pubers@nrc.nl.