Cookies

Recordschikking Google om privacy van kinderen

YouTube verzamelde gegevens van kinderen, zonder toestemming.
YouTube verzamelde gegevens van kinderen, zonder toestemming. Foto Lionel Bonaventure/ AFP

Google betaalt een bedrag van 170 miljoen dollar (bijna 155 miljoen euro) om een privacyzaak rond dochter YouTube te schikken. De videodienst verzamelde persoonlijke gegevens van kinderen, zonder dat hun ouders daar toestemming voor hadden gegeven. De Amerikaanse marktwaakhond, FTC, maakte de hoogte van de schikking woensdag bekend. Google en YouTube moeten 136 miljoen dollar betalen aan de FTC en 34 miljoen dollar aan Justitie in de staat New York. Het is het hoogste bedrag dat ooit is betaald voor het schenden van de privacy van kinderen, zegt de FTC. Maatschappelijke organisaties die de zaak hadden aangespannen, vinden het bedrag echter teleurstellend laag. Google volgde de kinderen met cookies, op YouTube en daarbuiten. Het techbedrijf kreeg zo informatie waarmee het de kinderen gericht advertenties kon laten zien ANP)