In beeld

Brexit-protesten uit alle windstreken

De politieke onrust rondom de Brexit laat weinig Britten onberoerd. Het afgelopen weekend trokken duizenden Britten door de straten in verschillende steden. Ook zijn er dagelijks kleinere demonstraties. Met sit-down protesten, marsen, spandoeken en toneelstukjes proberen ze hun onvrede kenbaar te maken en de regering van koers te doen veranderen.
De beslissing van premier Boris Johnson om het parlement 23 dagen te schorsen was voor veel tegenstanders het startschot om te gaan protesteren.
Foto Vudi Xhymshiti/AP
Vlak voor het parlement afgelopen maandag weer bijeen kwam na het zomerreces, bleek er een nieuwe wet in de maak om een No Deal-Brexit te voorkomen. Nota bene met steun van mensen uit Johnsons eigen Conservatieve Partij. De premier noemde hen "rebellen", en heeft sindsdien 21 leden uit zijn partij gezet.
Foto Neil Hall/EPA
Tijdens het debat over deze anti-No Deal-Brexit-wet in het Lagerhuis, lag de Tory-kopstuk Jacob Rees-Mogg onderuit, soms met zijn ogen dicht, naar de discussie te luisteren. Deze houding riep verontwaardiging op bij de oppositie.
Foto Andy Rain/EPA
De wet, die de premier verplicht drie maanden uitstel te vragen als hij halverwege oktober nog geen deal met de EU heeft weten te sluiten, werd met 327 stemmen tegenover 299 stemmen aangenomen door het Lagerhuis.
Foto Andy Rain/EPA
Johnson is mordicus tegen de No Deal-blokkade, omdat dit volgens hem de onderhandelingspositie met de EU verslechtert. Door te dreigen met een No Deal-Brexit, zou de EU sneller geneigd zijn concessies te doen, is de gedachte.
Foto Hannah McKay/Reuters
Woensdag vroeg premier Boris Johnson het Lagerhuis nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Het voorstel werd weggestemd. Oppositie- en Labourleider Jeremy Corbyn vergeleek het aanbod met dat van "een appel aan Sneeuwwitje door de boze stiefmoeder."
Foto Isabel Infantes/AFP
De No Deal-blokkadewet moet nog worden goedgekeurd door het Hogerhuis. Als dit gebeurt is een No Deal-Brexit vrijwel zeker van de baan. Het is nog afwachten met welke tegenmaatregel premier Johnson dan zal komen.
Foto Kevin Coombs/Reuters
Niet alleen pro-EU-Britten demonstreren. Ook Brexiteers lopen met spandoeken over straat. Ondanks dat 'leave'-boegbeeld Johnson de hoogste politieke post bekleedt, vrezen zij dat de premier tegen wordt gewerkt en het Verenigd Koninkrijk in meer of mindere mate onderdeel blijft van de EU.
Foto Vudi Xhymshiti/AP
Nadat de schorsing van het parlement werd aangekondigd demonstreerden Brexiteers en Remainers zij aan zij. "Welke kant je ook hebt in het debat rond Brexit, de boodschap is absoluut eenvoudig: we horen een democratie te zijn, en die democratie is bedoeld als een parlementaire democratie", zei een van de demonstranten tegen de Schotse krant The Scotsman.
Foto Dylan Martinez/Reuters
De Britse demonstraties verlopen vreedzaam, desondanks is de politie vaak aanwezig.
Foto Peter Nicholls/Reuters
Begin deze maand publiceerde The Risk Advisory Group een veiligheids-inschatting van het VK post-Brexit. De adviesgroep ziet vooral een risico op haatdelicten, omdat veel van de argumenten vóór Brexit te maken hadden met immigratiebeleid.
Foto Peter Nicholls/Reuters