Afscheid

Oostenrijkse skikampioen Marcel Hirscher stopt ermee

Marcel Hirscher is klaar met skiën. De 30-jarige Oostenrijker, zoon van een Nederlandse moeder, kondigde woensdagavond zijn afscheid aan in Salzburg op een persbijeenkomst die live werd uitgezonden op televisie. De mededeling kwam niet als een verrassing; al weken waren de media in Oostenrijk ervan overtuigd dat Hirscher de komende winter niet meer in actie zou komen.

Hirscher gaat de geschiedenis in als een van de meest gelauwerde alpineskiërs. De slalomspecialist won afgelopen maart voor de achtste keer op rij de algemene wereldbeker. Verder veroverde hij zes keer de wereldbeker op de slalom en zes keer op de reuzenslalom. In zijn carrière boekte hij in totaal 67 zeges in een wereldbekerwedstrijd. Op zijn erelijst staan verder zeven individuele wereldtitels, waarvan twee met het Oostenrijkse team, en twee olympische gouden medailles. Die won hij tijdens de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang op de combinatie en de reuzenslalom.

De in Oostenrijk mateloos populaire Hirscher gaf aan dat het besluit om te stoppen hem niet licht viel. „Het voelt goed, maar het is wel tienduizend keer door mijn hoofd gegaan, wel of niet stoppen. Maar ik denk dat ik een van de weinige mensen ben bij wie de realiteit de droom heeft overstegen. Dat is echt uitzonderlijk.” (ANP)