ACM wijst fusie PostNL en Sandd af

Door de fusie van de twee grootste Nederlandse postbedrijven zou „een monopolist” ontstaan, zegt de Autoriteit Consument & Markt.

Eelco Blok van de raad van commissarissen voor aanvang van de aandeelhoudersvergadering van PostNL in april.
Eelco Blok van de raad van commissarissen voor aanvang van de aandeelhoudersvergadering van PostNL in april. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geen vergunning afgegeven voor de fusie van postbedrijven Sandd en PostNL. Dat maakte de toezichthouder donderdag bekend. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA), verantwoordelijk voor mededinging, kan besluiten alsnog toestemming te verlenen voor de fusie.

Als PostNL en Sandd zouden fuseren „ontstaat een monopolist”, zo redeneert de ACM. Door dit gebrek aan concurrentie verwacht de ACM dat zakelijke klanten „op termijn” tussen de 30 en 40 procent meer gaan betalen voor het versturen van post. Ook zouden postzegels duurder worden. Het voordeel, meer efficiëntie door gebruik van één centraal postnetwerk, weegt volgens ACM niet tegen deze nadelen op.

2,2 miljard brieven

De Mededingingswet schrijft voor dat de ACM vooraf controleert of bedrijven die willen samengaan geen monopoliepositie krijgen, waardoor de prijzen te veel zouden stijgen. Volgens diezelfde wet heeft het ministerie de bevoegdheid om een besluit van de ACM te overstemmen.

Zakelijke post, van bijvoorbeeld ziekenhuizen, overheden en bedrijven, beslaat 94 procent van de totale Nederlandse postmarkt en betreft 2,2 miljard brieven per jaar.

Correctie (5 september 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de minister nog toestemming kan verlenen voor de fusie. Dat moet de staatssecretaris zijn; mededinging zit in haar portefeuille.