Britse recordvangst heroïne leidt tot arrestatie vier Nederlanders

De Britse politie heeft in Felixstowe een container met 1.300 kilo heroïne onderschept. Daaropvolgend werden vier mannen gearresteerd in Nederland – ze worden verdacht van betrokkenheid bij de smokkel.

In een container in de haven van de Britse stad Felixstowe is 1.300 kilo heroïne onderschept.
In een container in de haven van de Britse stad Felixstowe is 1.300 kilo heroïne onderschept. Foto EPA

Vier Nederlandse mannen zijn maandag in Nederland opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel van bijna 1.300 kilo heroïne. Dat hebben de Nederlandse en de Britse politie woensdag bekendgemaakt. Op 30 augustus werd de heroïne aangetroffen in een container op een schip in de haven van Felixstowe. De drugs waren verstopt onder een lading handdoeken en badjassen. De Britse politie spreekt over „een recordvangst” voor het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook: Onbekommerd drugsgebruik in Nederland is normaal geworden

Van Felixstowe via Antwerpen naar Bergschenhoek

Drie mannen werden aangehouden in een loods in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek, terwijl ze de container uitlaadden die zich enkele dagen eerder in de haven van Felixstowe bevond. Een vierde verdachte, een 27-jarige man, kon wegkomen en werd later aangehouden ter hoogte van Bunnik.

De Britse politie had een kleine hoeveelheid van de in Felixstowe onderschepte drugs teruggeplaatst in de container. Die konden ze daarna volgen van de Britse haven naar Antwerpen en uiteindelijk naar Bergschenhoek. De Nederlandse politie is bijtijds ingeschakeld door de Britten.

De heroïne had een straatwaarde van 120 miljoen pond (132 miljoen euro). Begin augustus werd op een schip in de haven van Felixstowe ook al heroïne onderschept. Toen ging het om bijna vierhonderd kilo.