Recensie

Recensie Muziek

Status Quo boogiet nog even uitbundig

Als laatst overgebleven zanger/gitarist houdt Francis Rossi (70) het vuur van Status Quo brandend. Na de dood van Rick Parfitt in 2016 leek het gedaan met de Britse boogierockers. Op Backbone brengt Rossi een opgefriste, nog even uitbundig boogieënde versie van de band die van herhaling haar handelsmerk maakte. Echo’s van ‘Roll Over Lay Down’ en ‘Whatever You Want’ maken er een typisch Status Quo-album van, compleet met „domme” teksten (liefde is een deal die je maakt met een vrouw) en gitaren als stoomtreinen. De moerasrocker ‘Get Out of my Head’ zou niet misstaan op een album van The Black Keys; het is nog maar de vraag wie in dit geval wie heeft beïnvloed. Met referenties aan de ‘mad old days’ en solo’s die nooit lang dooremmeren houdt Rossi het tempo erin, totdat hij in ‘Running out of Time’ vaststelt dat de jaren gaan tellen. De soepel in elkaar grijpende gitaren zijn het beste eerbetoon dat Rossi aan Parfitt kon brengen.