Protesten Hongkong

‘Bestuurder Carrie Lam trekt omstreden uitleveringswet in’

Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, heeft woensdag definitief de omstreden uitleveringswet ingetrokken. Dat melden anonieme bronnen die kennis hebben van Lams overleg met haar politieke medestanders. Later op de dag zou een officiële aankondiging volgen. De wet, die uitlevering van verdachten aan China mogelijk moest maken, was de aanleiding voor de protesten die dertien weken geleden begonnen. Lam had behandeling van het wetsvoorstel eerder al opgeschort, nu zou het helemaal geschrapt worden. De intrekking komt onverwacht; tot nu toe was Lams standpunt onwrikbaar. Inmiddels zijn de eisen van de betogers uitgebreid: zij willen een onderzoek naar het politiegeweld, vrijlating van arrestanten, het aftreden van Lam en volwaardige democratie. (Reuters)