In beeld

Orkaan Dorian richt ravage aan op Bahama’s

De Bahama’s werden de afgelopen dagen geteisterd door orkaan Dorian. De sterkste orkaan ooit in deze regio heeft een enorme ravage achtergelaten.

Op luchtfoto's is goed te zien welke ravage de orkaan Dorian de afgelopen dagen heeft aangericht op de Bahama's. Vooral de Abaco-eilanden en Grand Bahama, met 70.000 inwoners, zijn zwaar getroffen.
Foto AFP
Het dodental van de orkaan Dorian op de Bahama’s is gestegen van zeven naar twintig, maakte minister Duane Sands van Gezondheidszorg woensdagavond bekend.
Foto Dante Carrer/Reuters
Hij zei in gesprek met Amerikaanse media ook dat nog zeker 70.000 Bahamanen direct hulp nodig hebben.
Foto Ramon Espinosa/AP
De zwaarst getroffen eilanden zijn nog altijd moeilijk te bereiken voor hulpverleners.
Foto Ramon Espinosa/AP
De orkaan bereikte zondag de Abaco-eilanden, in de noordelijke Bahama's als storm van zwaarste categorie (categorie 5). Het Amerikaanse National Hurricane Center waarschuwde voor „levensbedreigende omstandigheden”.
Foto Michelle Cove/Reuters
Luchthavens en wegen staan onder water. De totale omvang van de schade is vooralsnog onbekend. Naar schatting zijn 13.000 huizen verwoest.
Foto Paul HALLIWELL/UK MOD/AFP
De orkaan heeft tot dusverre zeven levens geëist. Premier Hubert Minnis waarschuwt dat er mogelijk meer mensen zijn omgekomen. „We bevinden ons in een van de grootste nationale crises in de geschiedenis van ons land.”
Foto Yasmin Rigby/AFP
Volgens het Amerikaanse NHC is Dorian de sterkste orkaan ooit gemeten die het noordwesten van de Bahama's bereikte, met windsnelheden van bijna 300 kilometer per uur.
Foto John Marc Nutt/Reuters
Dorian is de zwaarste en een van de eerste orkanen van dit seizoen, dat meestal een hoogtepunt bereikt tussen half augustus en eind oktober.
Foto Michelle Cove/Reuters
De koepelorganisatie van het Rode Kruis schrijft dat er grote behoefte is aan schoon water omdat waterputten zijn vervuild met zout water.
Foto Michelle Cove/Reuters
De koepelorganisatie van het Rode Kruis heeft 250.000 euro beschikbaar gesteld op de Bahama's te helpen. Ongeveer vijfhonderd gezinnen krijgen noodopvang.
Foto Ramon Espinosa/AP
De kustwacht heeft vijf helikopters ingezet om gewonden van de eilanden naar het ziekenhuis te vervoeren. Amerikaanse autoriteiten hebben reddingswerkers en hulpgoederen gestuurd.
Foto Ramon Espinosa/AP
De orkaan bleef ongeveer anderhalve dag boven de Bahama's hangen, wat de schade behoorlijk verergerde.
Foto US Coast Guard
Hulpdiensten ontvingen talloze oproepen, maar konden niet altijd in actie komen door harde wind en overvloedige regen.
Foto Ramon Espinosa/AP
Premier Hubert Minnis vertelde mensen te hebben gezien die om hulp vroegen. „Er zwaaiden ongeveer dertig mensen met gele vlaggen, lakens en shirts om onze aandacht te krijgen.”
Foto Ramon Espinosa/AP
Premier Minnis deed maandag al een oproep om hulp. „We verwachten uitgebreide opvangbehoeften, naast de behoefte aan economische ondersteuning op korte termijn, evenals aan schoon water en gezondheidshulp.”
Foto Ramon Espinosa/AP
Het oog van de orkaan bevindt zich op dit moment voor de kust van Florida. Vermoedelijk komt Dorian er binnen 36 uur aan land.
Foto Adam DelGiudice/AFP
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de noodtoestand uitgeroepen in Florida, Georgia en South Carolina. Meer dan een miljoen mensen langs de Amerikaanse kust werden geëvacueerd.
Foto Adam DelGiudice/AFP