Kinderopvang daagt fabrikant Stint voor de rechter om onkosten

Nadat de Stint werd verboden, moest een kinderopvangbedrijf onder meer voor 70.000 euro aan vervangend vervoer regelen.

Door een ongeluk met de Stint op een spoorwegovergang in Oss kwamen vorig jaar vier kinderen om het leven.
Door een ongeluk met de Stint op een spoorwegovergang in Oss kwamen vorig jaar vier kinderen om het leven. Foto Rob Engelaar/ANP

De fabrikant van de Stint is door een kinderopvangorganisatie voor de rechter gedaagd. De kinderopvang stelt de maker van de elektrische bolderkar aansprakelijk voor de onkosten die het heeft gemaakt, nadat de Stint na een dodelijk ongeluk vorig jaar in Oss de weg niet meer op mocht. Dat bevestigt een woordvoerder van het advocatenkantoor dat de opvangorganisatie vertegenwoordigt woensdag aan persbureau ANP, na berichtgeving van het AD.

De kinderopvangorganisatie gaf 70.000 euro uit aan vervangende vervoersmiddelen en betaalde daarnaast 3.000 euro per Stint om deze te laten ombouwen tot een veilig model. Het advocatenkantoor wil dat de kinderopvangorganisatie schadeloos wordt gesteld. Het is onduidelijk over welk opvangbedrijf het gaat. Het advocatenkantoor was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Minister presenteert voorwaarden waaronder Stint weer weg op mag

Eerste civiele rechtszaak

Het advocatenkantoor sommeerde de Stint-fabrikant al in een eerder stadium voor de gemaakte kosten, maar die claim werd afgewezen. Daarom wordt nu de eerste civiele rechtszaak aangespannen tegen Stint Urban Mobility, de maker van het vervoersmiddel. Volgens het advocatenkantoor hebben zich inmiddels meerdere kinderopvangorganisaties gemeld waardoor een groepsclaim tot de mogelijkheden behoort.

Door een ongeluk met een Stint op een spoorwegovergang in Oss kwamen vorig jaar vier kinderen om het leven. Daarna werd het vervoersmiddel verboden vanwege veiligheidsproblemen. De fabrikant heeft een nieuw model ontworpen, maar of en wanneer dit model de weg op mag, is nog niet duidelijk.