Recensie

Recensie Muziek

Holland Baroque verder op de weg van symbiose

In een tijd waarin politieke en culturele tegenstellingen tussen heden en verleden, jong en oud, oost en west op de spits worden gedreven, zoeken sommigen liever niet de verschillen maar de overeenkomsten. Die weg van ontmoeting en symbiose is in de muziek al jaren handelsmerk van Holland Baroque. Dat geldt ook voor het nieuwe album Silk Baroque, waarop het ensemble musiceert met de Chinese sheng-speler Wu Wei.

De achttiende-eeuwse meesterwerken van Telemann, Vivaldi en Rameau zijn hier geen verre echo’s van een dood en geïdealiseerd vroeger, maar moderne manifestaties van levenskracht. Zoals de Chinese volksliederen en de sheng – een mondorgel – van Wu Wei geen exotisme ademen, maar een universele taal spreken.

De musici bewijzen hoe goed ogenschijnlijke tegenstellingen samen kunnen vloeien. En als dat muzikaal kan, vraag je je af, waarom dan ook niet op andere terreinen?