Recensie

Recensie Muziek

Het vakmanschap van Bon Iver

Justin Vernon is in de eerste plaats bekend van zijn hit ‘Skinny Love’, uit 2007. Na die pastorale eenvoud, gebruikte hij gesoigneerde instrumentaties op zijn tweede album, koos freaky elektronica voor zijn derde en heeft nu, voor het nieuwe i, i, een adembenemend bouwsel gecreëerd, met kenmerken van al het voorgaande – maar toch anders. In opengeweven composities, waarin drums roffelen, gitaren ronken en trompetten aanzwellen, lijkt Vernons zang tussen klanksculpturen heen en weer te kaatsen. Zijn uitzonderlijke stem, op de vorige plaat vermomd met autotune, is hier afwisselend rauw en honingzoet. i,i is zowel experimenteel als toegankelijk, met soulvolle composities zoals ‘U (Man Like)’, en een enkele navrante track (‘Salem’), en nummers die, dankzij de akoestische gitaar, verwijzen naar zijn folkroots. Het bijzondere van dit album is dat op reguliere instrumenten de associatie met hoekige elektronica gewekt wordt, te danken aan grandioos vakmanschap.