Duterte wil 1.700 vrijgelaten gevangenen terug in de cel

Afgelopen jaren werden Filippijnse gevangenen vrijgelaten indien ze zich goed gedroegen. Als ze zich nu niet vrijwillig melden om weer te worden opgesloten, wordt een prijs op hun hoofd gezet.

De Filippijnse president Rodrigo Duterte.
De Filippijnse president Rodrigo Duterte. Foto Bullit Marquez/AP

De Filippijnse president Rodrigo Duterte wil dat de 1.700 gevangenen die de laatste jaren vanwege goed gedrag werden vrijgelaten, zich vrijwillig weer laten opsluiten. Dat heeft hij woensdag gezegd tijdens een persconferentie, meldt Reuters. Als ze zich niet binnen vijftien dagen melden, beschouwen de Filippijnse autoriteiten deze ex-gevangenen als voortvluchtig.

„Als ik jullie was, zou ik mezelf aangeven bij de dichtstbijzijnde politie- of legerpost, waar je je op dit moment ook bevindt”, zei Duterte tijdens de persconferentie. Als gevangen zich na vijftien dagen niet melden, krijgen ze een prijs op hun hoofd. Voor iedere teruggebrachte voortvluchtige ex-gevangene - „Dood of levend” - looft de president een beloning uit van 1 miljoen Filippijnse peso (bijna 18.000 euro).

Harde strijd

De 1.700 gevangenen konden vrijkomen door een wet die is ingevoerd in 2014 - twee jaar voor Dutertes aantreden. Sinds die wet worden veroordeelden eerder vrijgelaten als ze zich goed gedragen. De afgelopen dagen ontstond ophef over die wetgeving omdat veel gevangenen, onder wie criminelen die werden veroordeeld voor moord en verkrachting, hun vrijheid terugkregen zonder dat het ministerie van Justitie daar goedkeuring aan had gegeven.

De president riep het hoofd van het gevangeniswezen in de Filippijnen op af te treden. In strijd met presidentiële bevelen zou die mensen hebben vrijgelaten die veroordeeld zijn voor zware misdaden.

Sinds Duterte aantrad in 2016 voert hij een harde strijd tegen vermeende drugsdealers en -gebruikers. Die aanpak heeft volgens officiële tellingen 5.300 levens geëist, maar volgens mensenrechtenactivisten ligt het werkelijke aantal doden zeker drie keer hoger. De Verenigde Naties hebben opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar het hoge dodenaantal. Sommige Filippijnen worden alleen al doodgeschoten op verdenking van drugshandel of -gebruik, stellen mensenrechtenorganisaties.