Duitsland gaat onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat verbieden

Vanaf 2024 is het gebruik van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat verboden in Duitsland. Twee jaar geleden was het land in een Europese stemming nog tegen een gebruiksverbod.

Het verbod op glyfosaat is onderdeel van een breder besluit om de afname van insecten tegen te gaan.
Het verbod op glyfosaat is onderdeel van een breder besluit om de afname van insecten tegen te gaan. Foto Josh Edelson/AFP

De Duitse regering gaat het gebruik van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat verbieden. Minister van Milieu Svenja Schulze (SPD) maakte woensdag bekend dat het middel vanaf 2024 volledig in de ban wordt gedaan. Twee jaar geleden stemde Duitsland in een Europese stemming nog voor gebruik van het middel.

Het verbod op glyfosaat, een van de meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddelen ter wereld, wordt vanaf volgend jaar gefaseerd ingevoerd. Over iets meer dan vier jaar is het middel volledig verboden. Het verbod is onderdeel van een bredere campagne van de Duitse regering om de afname van insecten tegen te gaan.

Gebruik van glyfosaat, voornamelijk bekend onder de merknaam Roundup, is omstreden. Het Internationale Instituut voor Kankeronderzoek (IARC), onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), concludeerde in 2015 dat glyfosaat „waarschijnlijk” kankerverwekkend is voor mensen.

Andere toezichthouders en instituten, met name de WHO zelf en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), hebben glyfosaat juist als veilig bestempeld. Daarom verleende de EU eind 2017 een nieuwe vergunning voor vijf jaar voor gebruik van het middel. Bayer, eigenaar van pesticidenbedrijf Monsanto dat Roundup in 1974 op de markt bracht, werd in de Verenigde Staten echter al meerdere malen tot een schadevergoeding veroordeeld.

Lees ook: Dodelijk voor planten, maar ook voor mensen?

Ook Duitsland stemde twee jaar terug, net als Nederland, voor gebruiksverlenging. De Duitse minister van Landbouw gaf toen opdracht om voor te stemmen, terwijl hij wist dat de minister van Milieu tegen was. Doorgaans onthoudt Duitsland zich van stemming als de regering intern is verdeeld. De stem van Duitsland gaf de doorslag voor verlenging van de Europese vergunning.

Correctie (4 september 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de stemming in 2017 in de Europese Raad was. Dat klopt niet en is hierboven aangepast.

Correctie (5 september 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Wereldgezondheidsorganisatie glyfosaat heeft bestempeld als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen’. Dat klopt niet, dat deed het IARC.