Duitse modefotograaf Peter Lindbergh (74) overleden

Als modefotograaf stond Lindbergh bekend om zijn zwart-witstijl. Ook stond hij aan de wieg van de carrières van supermodellen als Kate Moss en Naomi Campbell.

Foto Frank Ruiter

De Duitse modefotograaf Peter Lindbergh is dinsdag op 74-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie woensdag via Instagram bekendgemaakt. De in Polen geboren Lindbergh groeide de afgelopen decennia uit tot een van de meest invloedrijke modefotografen ter wereld. Waaraan Lindbergh is overleden, is niet bekend.

Een van Lindberghs bekendste werken is een zwart-witfoto die hij in 1990 voor de cover van modetijdschrift Vogue maakte. Daarop zijn onder anderen topmodellen Cindy Crawford, Naomi Campbell en Kate Moss te zien. De cover maakte de vrouwen internationaal bekend. Lindbergh werd om die reden gezien als vader van de ‘supermodellen’ van de jaren negentig. Behalve voor Vogue fotografeerde de Duitser voor toonaangevende modebladen zoals Vanity Fair en Harper’s Bazaar.

Ook regisseerde Lindbergh een aantal documentaires en films. De documentaire Inner Voices won in 2000 de prijs voor beste documentaire op het filmfestival van Toronto.

Zijn werk hing onder meer in het Victoria & Albert Museum in Londen en in het Centre Pompidou in Parijs. In 2016 was in de Rotterdamse Kunsthal nog een expositie te zien waarin ook veel werk van Lindbergh was opgenomen. Recent fotografeerde hij voor de Vogue-serie ‘Forces for Change’ een aantal prominente vrouwen, onder wie klimaatactiviste Greta Thunberg en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Britse hertogin Meghan Markle was de gasthoofdredacteur van dat septembernummer, doorgaans het dikste en meest prestigieuze nummer van Vogue.

In 2016 publiceerde NRC een interview met fotograaf Lindbergh over diens stijl en jeugd.