Dodental orkaan Dorian stijgt naar twintig

Zeker 70.000 Bahamanen hebben direct hulp nodig. De afgezwakte orkaan trekt nu langs de kust van de Amerikaanse staat Florida naar het noorden.

Luchtfoto van de ravage op de Bahama's gemaakt door de US Coast Guard.
Luchtfoto van de ravage op de Bahama's gemaakt door de US Coast Guard. Foto Adam Stanton/US Coast Guard

Het dodental van de orkaan Dorian op de Bahama’s is gestegen van zeven naar twintig, maakte minister Duane Sands van Gezondheidszorg woensdagavond bekend. Hij zei in gesprek met Amerikaanse media ook dat nog zeker 70.000 Bahamanen direct hulp nodig hebben.

Volgens de Verenigde Naties gaat het vooral om schoon drinkwater, eten, medicijnen en onderdak, nadat de orkaan voor veel schade op de eilanden heeft gezorgd. In totaal wonen er zo’n 400.000 mensen op de Bahama’s.

Bekijk ook deze fotoserie: Orkaan Dorian richt ravage aan op Bahama’s

De zwaarst getroffen eilanden zijn nog altijd moeilijk te bereiken voor hulpverleners. Premier Hubert Minnis omschreef de situatie eerder al als “een van de grootste crises ooit in ons land” en verwacht dat er nog meer mensen zullen overlijden.

De Amerikaanse president Trump zei woensdag volgens Reuters dat de VS hulpgoederen naar de Bahama’s sturen, waaronder goederen die oorspronkelijk bedoeld waren voor Florida: “We brengen er grote hoeveelheden eten heen…We brengen spullen van andere plekken, waaronder uit Florida waar ze niet gebruikt hoefden te worden. En we brengen dat naar de Bahama’s waar ze het echt heel hard nodig hebben, omdat ze erg zwaar getroffen zijn.”

De Amerikaanse president Donald Trump tijdens een briefing over de orkaan Dorian in The Oval Office in het Witte Huis op 4 september 2019. Foto Michael Reynolds/EPA

Het Rode Kruis laat weten dat er zo’n 13.000 huizen volledig verwoest of zwaarbeschadigd zijn. “Het is hartverscheurend”, zegt algemeen directeur Caroline Turnquest van het Bahamaanse Rode Kruis “We weten van alles wat we gezien en gehoord hebben dat hierbij de hulp van alle mensen nodig is”

Orkaan op weg naar de Carolina’s

Dorian trekt nu langs de oostkust van de Amerikaanse staat Florida naar het noorden. Naar verwachting zal de tot orkaankracht 2 afgezwakte orkaan aan het eind van deze week aan land gaan in Noord- of Zuid-Carolina. Het National Hurricane Center waarschuwt behalve voor de enorme storm ook voor de hevige regenval en mogelijke overstromingen die daarmee gepaard gaan.

Twitter avatar NHC_Atlantic National Hurricane Center Here is the latest rainfall forecast for #Dorian. The High Risk for flash flooding continues over eastern South Carolina & SE North Carolina for Thursday. Very heavy rainfall totals of up to 15 inches possible. More details: https://t.co/tW4KeFW0gB or https://t.co/bGMSMjmnbp https://t.co/ploXYSmmfy

“We hebben zeker geluk gehad in Florida”, zei Trump over de koers van Dorian. “En nu hopen we ook geluk te hebben in Georgia en Noord- en Zuid-Carolina.” In de vier staten zijn in totaal 2,2 miljoen mensen opgeroepen om te evacueren.