Dodental op Bahama’s door orkaan Dorian opgelopen

Tot dusver heeft orkaan Dorian op de Bahama’s zeven levens geëist en 13.000 huizen verwoest. Premier Hubert Minnis: „We bevinden ons in een van de grootste nationale crises in de geschiedenis van ons land.”

Een luchtfoto van een van de Abaco-eilanden, een van de zwaarst getroffen gebieden van de Bahama's.
Een luchtfoto van een van de Abaco-eilanden, een van de zwaarst getroffen gebieden van de Bahama's. Foto Michelle Cove/Reuters

Het dodental op de Bahama’s door orkaan Dorian is opgelopen naar zeven. Premier Hubert Minnis waarschuwde op een persconferentie dat mogelijk meer mensen omkwamen. „We hebben nog niet alle informatie”, zei de premier volgens persbureau Reuters. Dorian is onderweg naar de oostkust van de Amerikaanse staat Florida.

Hulpverleners kunnen de zwaarst getroffen eilanden van de Bahama’s - Grand Bahama en de Abaco-eilanden - door overstromingen moeilijk bereiken. Luchthavens en wegen staan daardoor onder water. De kustwacht heeft vijf helikopters ingezet om gewonden van de eilanden naar het ziekenhuis in de hoofdstad Nassau te vervoeren. Meer dan twintig slachtoffers werden inmiddels opgenomen. „We bevinden ons in een van de grootste nationale crises in de geschiedenis van ons land,” zei premier Hubert Minnis tijdens een persconferentie. Zeker 13.000 huizen werden verwoest, maar de totale omvang van de schade is vooralsnog onbekend.

Minnis vertelde op een van de Abaco-eilanden mensen te hebben gezien die om hulp vroegen. „Er zwaaiden ongeveer dertig mensen met gele vlaggen, lakens en shirts om onze aandacht te krijgen.” De Amerikaanse autoriteiten hebben dinsdag reddingswerkers en hulpgoederen naar de Bahama’s gestuurd.

Twitter avatar WeatherNation WeatherNation HEARTBREAKING - We have more footage coming out of the #Bahamas tonight. Absolute devastation remains after #HurricaneDorian made its way across the island nation. Our thoughts are with those who have been affected by this terrible storm. #Dorian https://t.co/w4573IXd7K

Trump roept noodtoestand uit in Florida

Het oog van de orkaan bevindt zich onderwijl voor de kust van Florida, op zo’n 144 kilometer ten oosten van Cape Canaveral. Vermoedelijk komt de storm binnen 36 uur aan land. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de noodtoestand uitgeroepen in Florida, Georgia en South Carolina. Meer dan een miljoen mensen langs de Amerikaanse kust werden geëvacueerd.