Federer verliest kwartfinale US Open van Dimitrov

In de kwartfinale van de US Open speelden Roger Federer en Grigor Dimitrov voor de achtste keer tegen elkaar. Voor het eerst wist de Bulgaar de Zwitser te verslaan.

Federer lukte het niet om woensdag de halve finale van de US Open te bereiken.
Federer lukte het niet om woensdag de halve finale van de US Open te bereiken. Foto Geoff Burke/USA Today Sports

De Zwitserse tennisser Roger Federer is woensdag in de kwartfinale van de US Open uitgeschakeld door de Bulgaar Grigor Dimitrov. De 38-jarige Federer, die het grandslamtoernooi in New York vijf keer eerder won, was na de opgave van Novak Djokovic eerder in het toernooi de voornaamste titelkandidaat. Federer verloor in vijf sets: 6-3, 4-6, 6-3, 4-6 en 2-6.

In de ruim drie uur durende wedstrijd in het Arthur Ashe Stadium ging het spel op en neer. De Zwitserse voormalig nummer één van de wereld won door goed te spelen de eerste set, maar de verdere wedstrijd speelde Federer wisselvallig. Na de derde set leek hij alsnog weer de overhand te krijgen, maar in het vierde bedrijf maakte hij behoorlijk wat fouten. Problemen met zijn rug dwongen Federer om in de vijfde en beslissende set een medische time-out aan te vragen. Na hervatting van de wedstrijd kon Dimitrov snel uitlopen.

Lees ook: Deze fotograaf maakte een miljoen foto’s van Roger Federer

In de halve finale speelt de 28-jarige Dimitrov, die op de Australian Open en Wimbledon ook al eens de halve finale bereikte, tegen de 23-jarige Rus Daniil Medvedev. Die won in de kwartfinale in vier sets van de als 23ste geplaatste Zwitser Stan Wawrinka.

‘Baby Federer’

Zondag won Federer in de achtste finale nog probleemloos van de Belg David Goffin (6-2, 6-2 en 6-0). Ook voor het duel met Dimitrov was de Zwitser de grote favoriet. Dimitrov, die ooit de bijnaam ‘Baby Federer’ kreeg, omdat zijn techniek veel weg heeft van die van Federer, is afgezakt naar de 78ste plek op de wereldranglijst. Hij wist Federer, de huidige nummer drie van de wereld, in zeven eerdere ontmoetingen niet te verslaan. Federer won de US Open vijf keer - voor het laatst in 2008 - en ging in New York op voor een eenentwintigste grandslamzege.

Van de huidige top-3 van de wereld speelt alleen nog de Spanjaard Rafael Nadal mee in het toernooi. Hij strijdt woensdagnacht met de Argentijn Diego Schwartzman om een plek in de halve finale. Nadal won de US Open drie keer eerder.

Serena Williams op stoom

In het vrouwentoernooi haalde Serena Williams met gemak de halve finale. De Amerikaanse walste met 6-1, 6-0 over de Chinese Qiang Wang heen. Williams won de US Open in het verleden zes keer, voor het laatst in 2014. Vorig jaar verloor ze in een tumultueuze finale van de Japanse Naomi Osaka. In de halve finale treft Williams de Oekraïense Elina Svitolina, die voor het eerst de halve eindstrijd van de US Open bereikte.