De Tweede Kamer wint de strijd om het Binnenhof | Rutte op de bres voor Timmermans

De Haagse Stemming Met Wopke Hoekstra, Hugo de Jonge en Ursula von der Leyen. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!


De verbouwing van het Binnenhof hikt naar een overwinning voor de Tweede Kamer nu de architect de deur is gewezen. En: de verschillen tussen de CDA-kroonprinsen, eensgezindheid over preventie en de nieuwe lobby voor Frans Timmermans.

OMA WEET GEEN RAAD (MEER): Niemand staat er goed op in de soap die de renovatie van het Binnenhof is geworden. Niet OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas dat het Tweede Kamergebouw moest opfrissen maar nu met 2,7 miljoen euro door het kabinet is afgekocht. Niet het Rijksvastgoedbedrijf, dat voor de tweede keer in korte tijd bakzeil haalt met zijn architectenkeuze: eerder werd de architect van het Eerste Kamergebouw al bedankt voor de moeite. En ook de Eerste en Tweede Kamer zelf, die heel lang stilzaten en zich pas roerden toen het ontwerp al op tafel lag, verdienen voor hun gedrag geen schoonheidsprijs. Toch lijken de bewoners van het Binnenhof nu hun zin te krijgen: de grote modernisering wordt steeds meer een simpele onderhoudsbeurt. Sober en doelmatig, zoals Kamerleden het steevast noemen.

KROONPRINS ZKT. KROON: Tot maandag kon je in Den Haag een nogal eigenaardig schisma waarnemen rond Wopke Hoekstra: Haagse collega’s zijn kritisch over zijn optredens als minister (tot in de ministerraad aan toe), zijn ambtenaren grinniken soms om hem. Maar bij media en kiezer gold hij ondertussen als de populairste minister van Rutte III. Afgaand op de reacties die Hoekstra kreeg op zijn H.J. Schoolezing – “niet één interessant voorstel dat niet al zestien keer eerder is gedaan” (aldus Sheila Sitalsing in de Volkskrant) – lijkt dat publieke imago toch iets van die glans kwijt te zijn.

Kroonprins zkt. kroon II: We leren zo wel steeds meer over de scheidslijnen tussen de twee favorieten in de strijd om het CDA-leiderschap. Zeker omdat de andere topkandidaat, Zorg-minister Hugo de Jonge, vorige week óók een speech hield. Daarin zette De Jong zich af tegen het “neoliberale mensbeeld” en het “ongebreidelde marktdenken”. Petra de Koning en Lamyae Aharouay leggen de verschillen tussen Hoekstra en De Jonge bloot: de rechts-conservatieve Europeaan tegenover de Bijbelvaste en volkse Rotterdammer.

Kroonprins zkt. kroon III: Of er straks een publieke lijsttrekkersrace komt of niet (dat is nog niet zeker), De Jonge zal Hoekstra voorlopig niet het vuur na aan de schenen leggen. Dat werk werd gisteren tijdens het Vragenuurtje al door andere partijen verricht. Die probeerden een voor een de minister van Financiën te ontlokken wát hij nu concreet voor de middenklasse wil doen die hij in de Schoolezing prees, zonder resultaat. De VVD verkneukelde zich ondertussen: fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zou Hoekstra na zijn lezing geappt hebben met complimenten – en een link naar de inschrijfpagina voor het VVD-lidmaatschap.

PROEFBALLONNETJE: Ongezond leven is slecht, bemoeienis van de overheid is goed. Bijna de hele Tweede Kamer liet zich gisteravond positief uit over het Preventieakkoord dat staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) sloot: over betutteling hoor je vrijwel niemand meer. Integendeel. Het VVD-voorstel om winkeliers meer tijd te geven hun rookwaren uit het zicht te halen, we noemden het gisteren al, leverde de partij het label “de politieke tak van de tabaksindustrie” (Henk van Gerven, SP) op. Van de meeste partijen mocht er juist wel een tandje bij. En dus begon 50Plus over ouderen die meer moeten bewegen en wil het CDA een verbod op lachgas laten onderzoeken. Dat laatste voorstel kreeg geen steun: de christendemocraten zullen jaloers naar Amsterdam kijken, waar het linkse college boetes aan lachgasverkopers gaat uitdelen.

BAANTJESJAGERS: Premier Rutte mag vandaag uitleggen waarom Nederland de boot miste bij de internationale banentombola van deze zomer: PvdA-kopstuk Frans Timmermans greep naast het voorzitterschap van de Europese Commissie, zijn partijgenoot Jeroen Dijsselbloem werd nipt geen voorzitter van het IMF. Gewoon een beetje pech, zal Rutte de Tweede Kamer vertellen. Op de minder zichtbare, maar invloedrijke benoemingen die net onder de grote namen plaatsvinden, weet Nederland nog altijd veel succes te boeken. Toch is dat niet het hele verhaal, merkten onderzoekers van Clingendael eerder dit jaar op. Nederland wordt in Brussel “eerder gezien als bouwer van blokkerende minderheden” dan als constructieve partner. En wie vaak nee zegt, kan een keer tegengas verwachten.

Van een leyen dakje: Timmermans werd het dus niet. Maar met Ursula von der Leyen als voorzitter van de Commissie is Nederland ook niet ontevreden: ze is kalm en streng, en vooral niet té uitgesproken. Gisteren kwam ‘VDL’, die haar team nog langs het Europees Parlement moet zien te krijgen, op bezoek bij Rutte. Ongetwijfeld ging het tussen de twee in het Catshuis over de inhoudelijke portefeuille die Timmermans er als vicevoorzitter bij krijgt. Naar verluidt aast Rutte daarbij op het Europese klimaatdossier.

QUOTE VAN DE DAG:

“Er zijn ook mensen die nootmuskaat snuiven.”

Hayke Veldman (VVD) vertelt het CDA dat lachgas wat hem betreft niet verboden hoeft te worden.