Voetbalvrouwen winnen tweede EK-kwalificatieduel van Turkije

Nederland was duidelijk een maatje te groot voor Turkije, maar kwam moeizaam tot scoren.

Jill Roord en Danielle van de Donk vieren de winst op Turkije in het Abe Lenstra Stadion.
Jill Roord en Danielle van de Donk vieren de winst op Turkije in het Abe Lenstra Stadion. Foto ANP

De Nederlandse voetbalsters hebben ook hun tweede EK-kwalificatieduel gewonnen. De verliezend finalist van het afgelopen WK was in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen met 3-0 de baas over Turkije, maar kwam wel moeizaam tot scoren. De Turkse vrouwen mochten op voorhand geen partij zijn voor Nederland. De ploeg begon de kwalificatie met een 2-0-nederlaag in Kosovo en staat op de 62ste plek op de wereldranglijst.

Bij rust leidde Oranje met 1-0 door een doelpunt van Stefanie van der Gragt. In de tweede speelhelft scoorden Daniëlle van de Donk en Sherida Spitse, de laatste via een strafschop.

Vrijdag boekte de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman al een eenvoudige 7-0-overwinning op Estland. Volgende maand gaat de strijd om een ticket voor het EK van 2021 verder met wedstrijden tegen Slovenië (uit) en Rusland (thuis, op 8 oktober in Eindhoven).

Vijftigste interland

In haar vijftigste duel als bondscoach zag Wiegman hoe Van der Gragt de score opende. De verdedigster kopte in de dertiende minuut raak uit een corner van Spitse. Kort ervoor had Van de Donk al de onderkant van de lat geraakt. Voorin ontbrak opnieuw Lieke Martens, die nog kampt met een teenblessure. Vivianne Miedema deed niet mee vanwege hamstringklachten. Shanice van de Sanden begon daardoor in de basis, terwijl Lineth Beerensteyn opschoof naar de positie van centrale spits. Jill Roord vervolmaakte de aanval in haar vijftigste interland.

Oranje bracht veel tijd door rond het drukbezette zestienmetergebied van de Turkse ploeg, maar grote kansen leverde dat amper op. Na de rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Oranje bleef moeite hebben met het slechten van de Turkse muur. Van der Gragt lukte het bijna opnieuw met een kopbal, maar keepster Selda Akgöz redde.

Tien minuten na rust was het dan toch raak. Een lange pass van Spitse werd door Van de Donk knap verlengd langs Akgöz. De Turkse keepster blesseerde niet veel later onbedoeld Van de Sanden, die onder haar belandde en met een beenblessure naar de kant moest. Ze werd vervangen door talent Victoria Pelova. Kort nadat Lynn Wilms haar debuut had gemaakt, zorgde Spitse voor de 3-0 door een strafschop te benutten. (ANP)