Stefan wilde zichzelf zijn

Fotograaf en auteur maken ‘opnieuw’ een foto en belichten de tijd ertussen.

Waterconsulent Stefan Flos (57) probeerde in juni 1963 het hek te openen van de achtertuin van het ouderlijk huis aan de Barrierweg in Eindhoven.

„Altijd weer diezelfde foto. Elke verjaardag met de familie ging het erover: de kleine Stefan, met alleen een hoedje om zijn nek, die de wijde wereld intrekt. Het hoedje, de foto en de wijde wereld: altijd weer hetzelfde verhaal. In het foto-album stond als bijschrift: ‘Alles op slot’. Ik was één jaar, kon net lopen. Mijn vader maakte het kiekje met een Rolleiflex-camera. De derde jongen was op komst. Uiteindelijk werden het vijf kinderen: vier broers en één zus. Mijn ouders kenden elkaar van een volksdansclubje en trouwden in 1958. Een jaar later volgde het kerkelijk huwelijk, zodat ze een vinex-woning kregen in Woensel-West. Vader werkte bij Daf, moeder gaf blokfluitles. In 1963, het jaar van de foto, begon vader voor zichzelf: een technisch agentschap vanuit huis. Een spannende tijd, hij moest hard werken voor zijn gezin, maar het lukte. Het bedrijf bloeide. Mijn ouders vochten zich vrij. Daarbij kregen de kinderen weinig ruimte. In de pas lopen werkte het beste. Toch zocht ik mijn eigen plek. Ik speelde in bandjes, ging studeren en koos uiteindelijk voor het buitenland. In Thailand ontmoette ik mijn vrouw. Ik zag mijn vertrek niet als weglopen of afzetten: ik wilde het zelf doen. In 1997 keerde ik terug naar Nederland en woonde enige tijd weer bij mijn ouders thuis. Daarna bouwde ik met mijn gezin een eigen bestaan op. En altijd weer ging het over de foto. Daarom deze nieuwe versie van een beeld uit een periode waarin mijn ouders hun zelfstandige leven begonnen, en ik duidelijk maakte mezelf te willen zijn”.

Zelf in Opnieuw? Mail: mailto:opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.