Radioloog mag ondanks concurrentiebeding in dienst

Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal: arbeidsrecht.

Foto Getty Images/iStockphoto

Ze werkt jarenlang als radioloog voor een ziekenhuis in Heerlen, sinds 2015 als lid van het Medisch Specialisten Bedrijf (MSB). Per april 2018 zegt het MSB de overeenkomst met de radioloog op. Onterecht, vindt de vrouw, die juridische stappen onderneemt. Intussen zoekt ze ander werk. Vijftien maanden na de opzegging treedt ze in loondienst bij een ziekenhuis in Roermond. Ze vraagt, gezien haar concurrentiebeding, het MSB en het ziekenhuis in Heerlen toestemming. Die weigeren, gezien de clausule dat de radioloog zich twee jaar dient te onthouden van „directe en indirecte participatie in een zorgaanbod dat concurreert met de overgedragen opdracht”. Daarop spant de radioloog een kort geding aan. Het MSB en het ziekenhuis verweren zich onder meer door te stellen dat ze willen voorkomen dat een concurrerend ziekenhuis profiteert van de medische kennis en kunde van de radioloog of dat patiënten overstappen.

De voorzieningenrechter wijst erop dat in het concurrentiebeding niet letterlijk is vastgelegd dat ook het in loondienst treden valt onder de zeer ruime bewoording ‘direct of indirect participeren in een zorgaanbod’. Dat deze clausule alleen betrekking heeft op deelname in een onderneming, zoals de radioloog betoogt, neemt de rechter evenmin over. Die wijst op een regeling van de Nederlandse Zorgautoriteit waarin onderscheid gemaakt wordt tussen ondersteunende specialisten en specialisten met een ‘poortfunctie’. Volgens de rechter valt de radioloog onder de eerste categorie: de radioloog heeft geen eigen patiënten en kan die ook niet meenemen. Dus concludeert de rechter dat als de radioloog in loondienst treedt in Roermond, zij „deelneemt” aan het zorgaanbod, maar dat geen sprake is van een concurrerend zorgaanbod omdat de radioloog haar „opdracht” niet kan meenemen.

Uitspraak: ECLI:NL:RBLIM:2019:7456