Pure datadoping

De Polar Ignite is een fitnesstracker voor serieuze sporters, die zich dag en nacht willen laten meten.

Ik heb meer sporthorloges versleten dan hardloopschoenen, om de discipline erin te houden. Maar nog nooit droeg ik zo’n serieus gereedschap als de Polar Ignite, een horloge en hartslagmeter voor de sportamateur. Voor 199 euro krijg je een vederlichte fitnesstracker met een niet zo goed scherm. Het kost moeite om de tijd in beeld te krijgen – dat gaat zeker niet met een achteloze draai van je pols. En tijdens het sporten, zeker als de zon schijnt, zijn de gegevens niet goed afleesbaar.

De beloning komt achteraf. Waar de Polar Ignite in uitblinkt is het vastleggen van al je bloed, zweet en tranen. Bewegingen en hartslag worden gegoten in gedetailleerde grafiekjes waarin je je prestaties kunt herbeleven. Het is pure datadoping voor veelsporters, of je nu zwemt, fietst of rent.

Of slaapt. Want de Ignite geeft trainingsadvies en houdt daarbij rekening met je nachtrust. Om te meten hoe verkwikkelijk je sliep moet je het toestel dag en nacht dragen. Voor de niet-zo-ambitieuze-dat-kan-morgen-ook-sporter verandert de tracker dan in een digitale handboei: je voelt je schuldig als je een dag niet beweegt, laat naar bed gaat of je horloge weglegt om op te laden.