Nederlandse prioriteiten in de EU? Zie onze playlist

De politieke prioriteiten van de Nederlandse missie bij de EU komend seizoen? Dat zijn Brexit, migratie, digitalisering, de Amazone en het klimaat.

Althans, afgaande op de playlist die de Nederlandse permanente vertegenwoordiging in Brussel dit weekend online zette bij muziekdienst Spottify. De NL@EU Summer Hits 2019-playlist begint met ‘Bruxelles’ van Jacques Brel, en loopt via Watskeburt?! van de Jeugd van Tegenwoordig, dat op de verwarring rond Brexit lijkt te slaan, naar Welcome to the Jungle van Guns 'N Roses. De crisis rond de backstop wordt uitgelicht door Ed Sheeran in South of the Border.

De missie neemt afstand van het Amazone-beleid van de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro met onder meer de nummers Give Green a Chance, Amazone en Forest. Paris van The Chainsmokers refereert kennelijk niet alleen aan de woordenstrijd tussen de Braziliaanse president en zijn Franse evenknie Emmanuel Macron, maar bevat ook een dringende aansporing tot internationale samenwerking: ‘If we go down, we go down together’.

Voors en tegens van technologie komen aan bod in Ayo Technology van Justin Timberlake en in Privacy van Eric Bellinger. De laatste nummers van de playlist draaien opnieuw om de Brexit-perikelen. ‘Why can’t we be friends?’, vraagt de Missie zich af met de band War. Ook ‘With Or Without You’ van U2 ademt Brexitvertwijfeling. (NRC)

Luister ook naar deze playlist die NRC dit voorjaar rond de Brexit samenstelde