Recensie

Recensie Film

Klassieke homofilm opnieuw in de bioscoop

Klassieker De klassieker ‘Taxi zum Klo’ is opnieuw uitgebracht. De film is een belangrijk portret in de geschiedenis van de homofilm en gaat terug naar de periode voor de aidscrisis.

‘Taxi zum Klo’: een belangrijk portret in de geschiedenis van de homofilm.
‘Taxi zum Klo’: een belangrijk portret in de geschiedenis van de homofilm.

De homoseksuele leraar Frank gaat liever naar de sauna dan naar een protestavond over Chili. Hij bezoekt pisbakken (de klo’s uit de titel), laat zich op straat versieren en met een riem op zijn billen slaan. Als hij Bernd ontmoet, gaat hij al snel samenwonen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: waar Bernd een huisje op het platteland voor ogen heeft, zoekt de rusteloze Frank zijn vertier in de stad; desnoods laat hij zich per taxi naar weer een pisbak vervoeren.

De klassieker Taxi zum Klo uit 1980 is sowieso een belangrijke film in de geschiedenis van de homofilm maar werd in Nederland in 1985 eventjes groot nieuws. De VPRO zond de voor 100.000 Duitse mark gemaakte film uit en Sonja Barend wijdde er een item aan. Zo vroeg Barend aan een leernicht in de studio hoe dat nou is om anonieme seks te hebben. Barends hamvraag: hoe representatief is Taxi zum Klo, met z’n openhartige, aan pornografie grenzende scènes – inclusief plasseks – nou eenmaal voor de homogemeenschap? Vreemde vraag, want door Franks vrije levensstijl tegenover de burgerlijke behoeftes van Bernd te plaatsen, laat de film juist zien dat er meerdere types homoseksuelen zijn, inclusief travestieten, leernichten en nog half in de kast zittende homo’s.